of 60831 LinkedIn

Gemeenten bezuinigen flink op nieuwjaarsrecepties

Gemeenten bezuinigen op nieuwjaarsrecepties

Zeven van de twaalf provinciehoofdsteden beknibbelen op hun nieuwjaarsborrels, blijkt uit een rondgang van Binnenlands Bestuur. Amsterdam houdt zelfs voor het tweede jaar op rij helemaal geen nieuwjaarsreceptie. De stad kan daarmee namelijk 2 ton in z’n zak houden. Geld dat in deze barre tijden wel beter besteed kan worden, vindt Amsterdam. De hoofdstad is dus niet de enige gemeente die 2012 zuinig begint.

's-Hertogenbosch
Arnhem, Haarlem, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg en ’s-Gravenhage geven minder geld uit aan de borrels dan het jaar ervoor. Assen, Groningen, Maastricht, Utrecht en Zwolle houden het budget min of meer gelijk. ‘s-Hertogenbosch heeft net als Amsterdam de nieuwjaarsreceptie helemaal afgeschaft en bespaart daarmee 35 duizend euro.

Rest van het jaar

‘Drie jaar geleden hebben de receptie nieuw leven ingeblazen met als doel vooral contact te hebben met mensen uit de wijken’, vertelt Jan de Wit van kabinetszaken van ‘s-Hertogenbosch. Dat doel werd niet bereikt. Terwijl er in het theater ruimte was voor duizenden mensen, kwamen er zo’n 750 mensen op af, voornamelijk relaties die de weg naar het gemeentehuis sowieso al goed kunnen vinden. ‘Die mensen sprak het college in de rest van het jaar ook wel’, aldus De Wit.

15 miljoen

Uiteraard heeft het afschaffen van de borrel ook een financiële kant. ’s-Hertogenbosch moet de komende jaren 15 miljoen euro bezuinigen en dan komt de 35 duizend euro die de stad hiermee bespaart mooi van pas. Een deel van het geld dat vrijkomt, wordt in een kerstviering voor minder bedeelden gestoken. De rest komt ten goede aan de bezuinigingen.

100 duizend euro

Daar waar het in ’s-Hertogenbosch dus stil blijft, barst in Groningen op 1 januari het feestgewoel los. De stad geeft, net als vorig jaar, 100 duizend euro uit om een ‘aantrekkelijk programma met zang en dans’ aan te bieden aan de burgers. De gemeente is het niet eens met mensen die vinden dat het wel wat minder kan. ‘Wij vinden dit gerechtvaardigd’, aldus woordvoerder Niko Beets. ‘Wij hebben er geld voor over om te laten zien dat wij het contact met de burger ontzettend belangrijk vinden.’ Bij de receptie in Groningen worden rond de 3 duizend mensen verwacht, ondernemers, grote werkgevers maar ook heel veel ‘Stadjers’. ‘We merken dat burgers het erg waarderen’, aldus Beets. ‘Soms moeten we aan de deur zelfs nee verkopen, omdat het te vol is.’

Grote verschillen 

Opvallend zijn de grote verschillen tussen de budgetten voor nieuwjaarsrecepties. En dat heeft niet per se te maken met het aantal mensen dat verwacht wordt. ‘s-Gravenhage geeft 125 duizend euro uit om met zo’n 2 duizend mensen het glas te heffen. Utrecht geeft minder dan de helft uit om 1200 mensen te fêteren. Kleinere steden als Haarlem en Middelburg doen het met nog veel minder geld. In Haarlem worden rond de 500 mensen verwelkomd op het stadhuis. Daarvoor is 5 duizend euro uitgetrokken. Er worden eenvoudige borrelhapjes geserveerd en de stadhuisbodes helpen in de bediening. Vorig jaar werd hiervoor nog personeel ingehuurd, wat toch weer een kleine besparing oplevert.

Op stadhuis
Middelburg houdt het budget beperkt door geen speciale locatie meer af te huren bij bijvoorbeeld de voetbalclub of een ROC. Daarbij werd dan een informatiemarkt met kraampjes van allerlei instellingen gehouden. Maar de belangstelling liep terug. ‘Burgers vinden dat de receptie op het stadhuis hoort’, vertelt burgemeester Koos Schouwenaar. En dus worden in de sfeervolle burgerzaal van het oude stadhuis op de markt ongeveer 500 mensen ontvangen van verschillende organisaties, bedrijven en instellingen. Ook mensen die zich net in de gemeente gevestigd hebben, worden uitgenodigd. Op de receptie spreekt de burgemeester de gasten toe. Schouwenaar: ‘Meestal probeer ik daar wat grapjes in te verwerken over hoogte- en dieptepunten die de rest van het jaar niet zoveel aandacht krijgen. Over Yolanthe Cabau van Kasbergen bijvoorbeeld toen de Giro naar Middelburg kwam. Of over ‘swaffelen’ toen dat het woord van het jaar was.’ Daarnaast presenteren de sport-ambassadeur en de stadsdichter zich. De hapjes en drankjes zijn sober. ‘Nee hoor, geen champagne’, haast Schouwenaar zich te zeggen. ‘En ook geen oesterbanketten of andere uitbundige dingen.’ Gewoon spa en een wijntje.

 

Een overzicht van alle provinciehoofdsteden:

 

Gemeente budget 2012 budget 2011

Arnhem

Assen

Groningen

Haarlem

Leeuwarden

Lelystad

Maastricht

Middelburg

's-Gravenhage

's-Hertogenbosch          

Utrecht

Zwolle

46.000

10.000

100.000

5.000

20.000

8.000

6.000

7.500

125.000

-

60.000      

37.000

50.000

10.000

100.000

5.300
25.000

16.000

6.000

15.000

150.000

35.000

45-60.000

37.000

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. Rudolfsen op
Net zoals de leus al zegt "Er gaat niets boven Groningen".

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners