of 61043 LinkedIn

Gemeenten bestemmen 240 miljoen euro voor voetbal

De gemeenten hebben op dit moment ruim 34 miljoen euro aan leningen uitstaan met betrekking tot voetbal. Van de 32 gemeenten zijn er twaalf volledig of grotendeels eigenaar van hun plaatselijke stadion. Volgens hoogleraar economie van decentrale overheden, Maarten Allers, zitten die gemeenten in een wurggreep bij de clubs.
13 reacties

De 32 gemeenten met een betaaldvoetbalclub hebben de afgelopen tien jaar 240 miljoen euro bestemd voor steun aan die clubs. Dat blijkt uit een enquête van televisieprogramma Nieuwsuur onder de betrokken gemeenten. Daarvan werd 184 miljoen euro uitgegeven aan leningen, aankopen van stadions en subsidies aan de clubs. 56 miljoen euro werd gereserveerd voor garantstellingen. Daarbij zijn gemeenten verantwoordelijk voor het betalen van een lening van een voetbalclub als die zelf niet meer kan betalen.

Eigenaar van stadion
De gemeenten hebben op dit moment ruim 34 miljoen euro aan leningen uitstaan met betrekking tot voetbal. Van de 32 gemeenten zijn er twaalf volledig of grotendeels eigenaar van hun plaatselijke stadion. Volgens hoogleraar economie van decentrale overheden, Maarten Allers, zitten die gemeenten in een wurggreep bij de clubs. ‘Zo’n club weet dat een stadion zonder club zo goed als niets waard is, dus dan kun je gekke dingen gaan doen.’

Enschede
Het bedrag waarvoor gemeenten zich garant stelden, kan fors stijgen. De gemeente Enschede is namelijk onder voorwaarden bereid voor 32 miljoen euro garant te staan voor FC Twente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Gemeente miljoenen naar betaald voetbal waar vervolgens de rechtsback 5 keer zoveel verdient als de burgemeester
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Persoonlijk vind ik dat commerciële voetbalclubs in het geheel geen maatschappelijk geld zouden mogen krijgen, anders dan wanneer door de "genieters" ervan, gestort, gedoneerd etc. Laat de clubs zelf een dusdanig beleid voeren dat het de maatschappij zelf geen geld kost, anders als die hiervoor wenst te storten. Overheid zou in deze niet mogen bepalen waaraan direct of indirect bij te leggen.
Door Jan op
Geen enkele profsport behoort gefinancierd te worden door de gemeente. En kosten van beveiliging moeten op hen verhaald worden. De bezoekers moeten dat maar via hun kaartje betalen. De clubs kunnen bovendien veel gels halen uit merchandise. Gemeenten betalen toch ook niet mee aan het in stand houden van andere bedrijven?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het betaald voetbal moet gewoon gaan werken met een CAO, waarin een vast basissalaris is opgenomen voor het personeel. In relatie met de kwaliteit van de voetballers kan dan bijv. nog onderscheid worden gemaakt tussen een A, B of C-contract. Afhankelijk van de inkomsten kan vervolgens, onder aftrek van de accommodatiekosten, vaste personeelskosten en overige kosten, na afloop van het seizoen nog een bonus/winstuitkering wordt uitbetaald die is gerelateerd aan de exploitatiewinst. Op deze wijze komt het proces van inkomsten/uitgaven veel beter onder controle en zijn de inkomsten van de voetballers beter afgestemd op de voetbalprestaties.
Door Pierre op
Er is wel meer scheefgroei in steun in de sportsector. Ook binnen de amateursport
De meeste tennisclubs moeten geheel zelf hun broek ophouden, maar doe eens een vergelijkend onderzoek naar wat gemeenten rechtstreeks of indirect( garanties) in bijv. korfbal ( kunstgras en hallen) en hockey ( kunstgras) stoppen? (op amateurtop-niveau worden spelers ook betaald)
Omdat dat over veel meer gemeenten gaat durf ik rustig te zeggen dat het nóg om zo'n bedrag gaat.
Door Hans (gemeenteambtenaar) op
Ooit werkte ik voor een gemeente met een betaaldvoetbalclub. Groot was de opluchting toen bleek dat de club zelfs met gemeentesteun niet meer te redden was. Dat scheelde veel verzoeken om leningen in verkiezingsjaren!
Door Voetbalhater op
Ik haat het betaalde voetbal! Van mij mag het van de tv en hoeft ook geen enkele wedstrijd meer. Het kost ons, de belastingbetaler, steeds veel geld voor beveiliging en vandalisme. En nu blijkt dat gemeentes geld, bedoeld voor zoor en noodlijdende inwonwoners, voor dit idiote spektakel betalen. Ik ben het echt zat! Ook te veel geld van de NPO gaat ernaar toe. Betaald voetbal is een corrupt zooitje. Weg ermee!
Door Janneke op
Stop met het financieren van voetbalclubs. Het zijn toch professionals met zeer goed betaalde banen?

En misschien kunnen de mensen die met zoveel plezier aan naar voetbal kijken iets meer betalen?

En anders bezuinigen voetbalclubs!
Door Opmerker op
Dit is geen nieuws, afgezien van het bedrag misschien. Dit is al heel lang, maar had niet moeten bestaan. Een profclub is een profclub, en niet een gemeentelijk clubje. De lokale burgers bezitten geen aandeel in de club. Een gemeente behoort niet gemeenschapsgeld in een profclub te steken. Stop het maar in de riolering of de tanende zorg.
Door Constance (maatschappelijk werker) op
als privépersoon ben ik totaal geen liefhebber van voetbal, zie de excessen op financieel gebied, maar vanuit mijn werk zie ik veel medelanders die het bijzonder zwaar hebben, die bij de gemeenten onvoldoende ondersteuning kunnen krijgen omdat er onvoldoende financiën zijn en dan dit bericht ?!!
ik krijg het niet meer met elkaar gerijmd en heb soms de neiging om met mijn werk te stoppen.....

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners