Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten bespreken vervolg cao-onderhandelingen

De vakbonden houden werkvloerbijeenkomsten met hun achterban over hoe verder met de cao-onderhandelingen, de gemeentelijke koepelorganisatie VNG organiseert over hetzelfde onderwerp informatiebijeenkomsten voor haar leden.

09 mei 2019
hand-geld-cao.jpg

De vakbonden houden werkvloerbijeenkomsten met hun achterban over hoe verder met de cao-onderhandelingen, de gemeentelijke koepelorganisatie VNG organiseert over hetzelfde onderwerp informatiebijeenkomsten voor haar leden.

Het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is vorige maand vastgelopen. Na zes rondes onderhandelen zagen bonden de zin van verder praten niet meer in en stapten op. Ze wilden het overleg pas weer hervatten als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou willen ingaan op een aantal eisen, met name over een seniorenregeling en koopkrachtverbetering.

 

Lokale acties

Na de weigering van de VNG om op die voorwaarden in te gaan, zijn de bonden in diverse gemeentehuizen sinds deze week werkvloerbijeenkomsten aan het houden. Ook zijn door de FNV – de grootste vakbond – ‘meerdere lokale acties’ aangekondigd. Volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas vinden veel ambtenaren het goed dat ‘we onze poot stijf houden.’’

Vervolgstappen

Intussen zit de VNG ook niet stil. Om vragen van leden over de afgebroken onderhandelingen te beantwoorden, organiseert de gemeentekoepel een aantal informatiebijeenkomsten. Die zijn bedoeld om de leden – en aangesloten organisaties – te informeren over de laatste stand van zaken. De gemeentelijke werkgevers worden uitgenodigd actief mee te denken over de vervolgstappen die moeten worden genomen om tot een goede cao voor gemeenteambtenaren te komen. De eerste bijeenkomst is gepland in Zaanstad (13 mei). In de weken daarna worden ze gehouden in Den Bosch (21 mei) en Den Haag (27 mei).

De huidige cao voor zo’n 160.00 ambtenaren liep op 1 januari 2019 af.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Gemeenten behoren de via het Gemeentefonds ontvangen gelden van het Rijk voor loonontwikkeling minimaal door te geven aan gemeenteambtenaren en niet te besteden aan andere publieke voorzieningen. Het is schandalig hoe gemeenten/VNG met de CAO en het gemeentepersoneel omgaan!
Lubbers / ambtenaar
Jammer dat het VNG zich naast loonontwikkeling zich focust op senioren regeling. Als of de bonden dit als apart item hebben ingebracht. Laatste is gewoon niet waar. De bonden houden vast aan een goede vitaliteitsregeling. Een regeling voor senioren is daar wel een onderdeel van. Logisch toch. Goed het hebben over ouderen en niet praten over de goede voorstellen die ook in de voorgestelde vitaliteitsregeling staan. Want laatste gaat namelijk ook over o.a. jongeren. Investeer breed in je personeel VNG, dan houd je op termijn wellicht ook kwaliteit in je gelederen.
Gerben
1e stelling voor die bijeenkomsten:

Ik ben voor koopkrachtverbetering!

2e stelling

Ik vind dat gemeenteambtenaren recht hebben op eenzelfde verbetering als de andere ambtenaren.



Zijn beide stellingen (in meerderheid) met ja beantwoord. Dan is het een kwestie van knippen en plakken van de eerdere uitkomsten en kunnen we weer aan het werk op een respectvolle wijze en is de vraag wanneer er een algehele ambtenaren CAO komt eindelijk voorgoed op de agenda geplaatst.
henk
Alternatieve stelling voor de bijeenkomsten:

- ik streef een baantje in den haag na ja/nee

- ik wil een bijverdienste bij de VNG ja/nee



Bij ja: geef die gemeenteambtenaren er geen cent bij

bij nee: doe een voorstel in de lijn van de cao van het VNG personeel zelf

En geef de gestolen abp milliarden terug



Arnold / gemeentemabtenaar
en zo zijn we weer een maand verder.....

Oplossing is heel simpel: net als vroeger 1 cao voor ALLE ambtenaren. Dan hebben ze het namelijk gelijk over hun eigen salaris.
Wim
Uitgenodigd om 'actief' mee te denken over vervolgstappen! Het meervoud van het laatste woord mag wat mij teruggebracht worden tot het enkelvoud. Er is maar 1 stap die gezet moet worden en dat is de stap 'over' de zelfverheerlijking van de VNG zelf. Hoe bestaat het toch dat de gemeente ambtenaren gezien worden als het sluitstuk van de beschikbare gelden. Het VNG wil er maar niet aan dat we in Nederland te maken hebben met hardwerkende 'gemeente ambtenaren' die niet onderdoen voor de Provinciale- en Rijks collega's. Het VNG moet eens van het geld 'afkomen' (lees - er niet op blijven zitten!) Zelf een mooi geïndexeerd salaris hebben en ons ambtenaren een verhoging geven die net geen reden tot klagen geeft? Het is te gek voor woorden.
Piet Westland / Geen
Na jarenlang soebatten nu eindelijk eens echt de beuk erin
M. Tijdgat / Beleid en gegevensbeheer
Na 10 jaar feitelijke achteruitgang in reëel besteedbaar loon wordt nu door onze werkgever prijscompensatie geboden. Wat armzalig. Zelfs raadsleden krijgen ineens een hogere vergoeding, maar het gemeentepersoneel wordt in niets gewaardeerd
Janet / beleidsadviseur
Ach ja, de tranen springen in mijn ogen. Zelfs onze eigen werkgever waardeert niet wat we doen. Wat zijn we toch een doetjes dat we het allemaal maar weer pikken. Eén CAO voor alle ambtenaren is het beste. Dan schieten we ook meteen en stuk in salaris omhoog. Vakbond, hou vol en laat je niet gek maken! We zijn nu al jaren achteruit gegaan in koopkracht. Het moet maar een keer over zijn.
Jan jaap / Ambtenaar
Schandalig, het salaris van de ambtenaren is de laatse 10 jaar, gekeken naar de inflatie, niet gecompenseerd. Hoe durft de VNG te te roepen dat de salarissen evenredig zijn mee gestegen in die tijd. Zelf 6% compenseert nog onvoldoende. De bonden moeten nu echt maar eens laten zien dat het menens is.
P. Raaphorst / applicatiebeheerder
Ik kan mij de tijd nog herinneren dat ambtenaren "trendvolgers" waren. We liepen achter, maar er zat toch wel enige compensatie in......
Jan Reefhuis / beleidsmedewerker
Dat de bonden strijden voor een algemeen bindende seniorenregeling vind ik lovenswaardig en mijn vakbond waardig. Als ze deze eis maar niet laten vallen ten bate van meer loon. Dat zou ik als oudere werknemer ernstig betreuren en is mijn vakbond onwaardig. De laatste CAO's is dat helaas ook gebeurd.
Gerben
Opvallend. Na de laatste bijeenkomst maakt het VNG / Van Zanen melding van de verkregen gelden voor de jeugdzorg! Benieuwd of er nu nog een argument over is om eens in de 10 jaar een fatsoenlijke CAO aan te bieden aan de gemeenteambtenaren. Zonder dat zij hun secundaire voorwaarde weer verder inleveren!
jantje van der hoven / de sjaak
@Jan Reefhuis bij een flinke salariscompensatie kun je er zelf voor kiezen minder uren te gaan werken. Een marktconforme beloning lijkt mij dan het grootste onderhandelingspunt en daar mag de seniorenregeling voor sneuvelen. Een regeling waar ik wellicht, gezien mijn leeftijd, ook gebruik van zou kunnen maken.
Roy / Ambtenaar
https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieu …



Minister Hoekstra: ,,Wij gaan niet over de lonen in de private sector, dat doen werkgevers en vakbonden. Dat is het ingewikkelde. Ik wil heel graag dat alle lonen omhoog gaan. Wij hebben als overheid voor de publieke sector al een flinke duit in het zakje gedaan, ons aandeel geleverd.”



Lijkt mij een uitgemaakte zaak dus Minister .... ook de gemeenteambtenaren verdienen een passende belonging in de nieuwe CAO. Gaarne per 1 januari met terugwerkende kracht.
Roy / Ambtenaar
De link moest natuurlijk zijn:



https://www.ad.nl/politiek/minister-hoekstra-goe …



Gerben
@Minister Hoekstra



Graag toezien op de besteding van de gelden door de gemeenten / VNG. Al sinds 2009 worden de gelden die zijn bestemd voor de loonontwikkeling van de gemeenteambtenaren voor andere doeleinden gebruikt (integriteit / detournement de pouvoir)!.

Advertentie