of 61869 LinkedIn

Gemeenten akkoord met hogere VNG-contributie

Een handvol gemeenten probeerde het, de verhoging van de contributie voor koepelorganisatie VNG te dwarsbomen. Vergeefs: vanaf volgend jaar gaat deze met ruim 3 procent omhoog. Drie kwart stemde voor, een kwart tegen.

Een handvol gemeenten probeerde het, de verhoging van de contributie voor koepelorganisatie VNG te dwarsbomen. Vergeefs: vanaf volgend jaar gaat deze met ruim 3 procent omhoog.

Bezuinigen

De poging dwars voor het voorstel van het VNG-bestuur te liggen kwam van burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland. De motie die hij indiende tijdens de ledenvergadering van de VNG in Barneveld werd onderschreven door een tiental gemeenten. De strekking: nu gemeenten zo hard moeten bezuinigen om de forse tekorten in het sociaal domein te dekken, zou het ook de VNG als verbonden partij sieren hun leden niet verder op kosten te jagen met een contributieverhoging van 3,2 procent in 2020.

 

Lobbywerk

Een heel onverstandige motie, zo oordeelde penningmeester Anne de Baat van de VNG. De verhoging is nodig om, zoals afgesproken, de organisatie stapsgewijs 100 procent te financieren vanuit contributiebijdragen. Wat dat betreft is er nog een behoorlijk gat te dichten. Niet verhogen zou dat proces vertragen, maar bovendien de VNG dwingen te bezuinigen. En dat gaat ten koste van de dienstverlening aan de leden en het lobbywerk voor de leden, aldus de penningmeester. 

Driekwart volgt VNG-bestuur
Driekwart van de leden – ruim 73 procent – stemde uiteindelijk voor het voorstel van het VNG-bestuur. De contributiebijdragen van alle gemeenten komen daarmee volgend jaar naar schatting uit op ruim 22,5 miljoen euro.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard op
Tja Gerben, de medewerkers van de VNG zelf vallen onder de rijks-CAO. Die stevige salarisverhoging van de VNG-medewerkers moet ook door de gemeenten opgebracht worden. De VNG-medewerkers zijn het rijk uiteraard wel dankbaar voor hun salarisverhoging, dus de komende tijd weer wat minder kritisch als het rijk de gemeenten weer een strop door de strot duwt.
Door Gerben op
Een verhoging van 3,2% voor 2020. Klinkt beter als de eerder voorgestelde 1,9% voor 2020.

Oh dit gaat niet over de CAO gemeenteambtenaren. Dacht al wat zijn dit voor een hoge percentages .....
Door x op
Een hoop van de (vaak prima) dienstverlening, is eigenlijk een wettelijke tijd van het Rijk...tijd om dat ook eens terug te geven!

Wie durft?