Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeentelijke hondenbelasting blijft, voorlopig

De hondenbelasting die gemeenten mogen heffen, gaat nog niet verdwijnen. De Tweede Kamer stemde dinsdag tegen een motie van Groep-Van Haga, Partij voor de Dieren, PVV en SP om deze belasting uit de wet te halen.

15 juni 2021
Hondenbelasting.jpg

De hondenbelasting die gemeenten mogen heffen, gaat nog niet verdwijnen. De Tweede Kamer stemde dinsdag tegen een motie van Groep-Van Haga, Partij voor de Dieren, PVV en SP om deze belasting uit de wet te halen.

Overgangstermijn
Wel verzoekt de Kamer het kabinet om met de gemeenten te onderzoeken of de hondenbelasting kan worden afgeschaft en wat de financiële gevolgen daarvan zouden zijn. Mogelijk kan deze belasting op het bezit van een hond na een overgangstermijn alsnog verdwijnen. Een VVD-motie hiertoe kreeg ruime steun.


Oneigenlijk gebruik
Het debat over de hondenbelasting werd onlangs gehouden naar aanleiding van een burgerinitiatief, dat door 60.000 mensen werd ondertekend. De voorstanders van de afschaffing van de hondenbelasting wezen erop dat veel gemeenten deze belasting al niet meer innen. De gemeenten die dat wel doen, voegen het geld vaak toe aan de algemene middelen. Dat is in hun ogen een oneigenlijk gebruik van deze belasting. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Gelet op de negatieve effecten van katten, zou uitbreiding met een kattenbelasting ook een mogelijkheid kunnen zijn. Dat neemt gelijk de oneerlijkheid van de hondenbelasting weg.
de jong / ambtenaar
Ik overweeg een burgerinitiatief te starten voor de afschaffing vd inkomstenbelasting. De opbrengst daarvan zit het rijk toch maar een beetje toe te voegen aan de algemene middelen. Dat is misbruik. Ben benieuwd of ik daar een kamermeerderheid dan vinden. Moeten we deze Tweede Kamer nog serieus nemen?
Dieuwe / adviseur
Er zijn ook gemeenten die de opbrengst maximaliseren tot de kosten die gemaakt worden voor de hondeneigenaren. Denk aan uitlaatveldjes en poepzuigers etc. Bij een mogelijke afschaffing zal het Rijk de gemeenten die het als algemene heffing beschouwen vast ruimschoots compenseren in hun dekkingsgat in de begroting..... Kunnen wij als gemeente ook bemoeien met de autonomie van het Rijk in de belastingheffing? Ik ken er nog wel een paar waar ik graag de handtekening voor zet.

Albert
@ De Jong: dat zal niet lukken: het reglement voor verzoekschriften en burgerinitiatieven stelt dat burgerinitiatieven geen betrekking mogen hebben op belastingen (wat vragen oproept over de behandeling van dit initiatief, er staat nergens in het reglement dat het om Rijksbelastingen moet gaan, sterker ook aangelegenheden van decentrale overheden zijn uitgesloten).
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Ongelofelijk dat de VVD en consorten zich hiervoor laten lenen ! Hier in Gassel ( Gemeente Grave ) is totaal geen investering gedaan in wat voor faciliteiten voor honden !

Het geld verdwijnt gewoon in de algemene middelen.

Gelukkig wordt deze gemeente bestuurlijk opgeheven !
Advertentie