Advertentie
financiën / Nieuws

‘Gemeente moet burger betrekken bij EU’

Gemeenten moeten ook hun rol pakken als het gaat om de Conferentie over de Toekomst van Europa, daartoe roepen onder meer Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op. De burger moet meer bij de EU worden betrokken en daar zijn de gemeenten als meest nabije overheid hard bij nodig.

14 april 2021
europa-vlaggen-web.jpg

De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.

Net na het weekend, op 19 april gaat het live: het platform van de Europese Commissie en het Europees Parlement waarop burgers ideeën over de toekomst van de Europese Unie kunnen delen, en kunnen deelnemen aan activiteiten van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Dat is een debat van een jaar in de hele Europese samenleving over het Europees beleid en de instituties die dat beleid moeten uitvoeren. Op 9 mei volgt de formele aftrap in Straatsburg. In het voorjaar van 2022 moet de Conferentie leiden tot aanbevelingen hoe het anders kan.

Burger

Gemeenten moeten ook hun rol pakken als het gaat om de Conferentie over de Toekomst van Europa, daartoe roepen onder meer Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op. De burger moet meer bij de EU worden betrokken en daar zijn de gemeenten als meest nabije overheid hard bij nodig. Hun oproep geldt overigens ook voor alle organisaties uit het maatschappelijk middenveld, zoals vakbonden, werkgevers en andere instellingen. Maar welke rol dat moet worden, weet nog niemand: alle instituties en actoren zoeken zelf nog naar hun rol.

EU in gemeenteraad
Voor gemeenten is dat ook belangrijk, zoeken, zegt Europarlementariër Vera Tax (PvdA), zelf oud-wethouder van Venlo. Er staat volgens haar veel op het spel voor gemeenten en voor hun burgers. Want de conferentie gaat ook over de toekomstige samenwerking tussen Europese instellingen en nationale, regionale en lokale overheden. ‘Daarnaast zijn gemeenten onmisbaar bij de ontwikkeling en uitvoering van veel Europese beleidsthema’s, denk aan digitalisering, migratie en klimaat. Het is daarom belangrijk dat er in gemeenteraden gesproken wordt over de toekomst van Europa.’ Gouverneur Theo Bovens van Limburg sluit zich daar bij aan. ‘Ik roep alle burgemeesters en wethouders in Nederland op om debatten te stimuleren over de toekomst van de Europese Unie’, zegt hij. Bovens zat zeven jaar in het Comité van de Regio’s en Limburg is zelf een bakermat van de huidige Europese Unie met het Verdrag van Maastricht.

Tweede Maastricht?
Een tweede ‘Maastricht’ lijkt de Conferentie vooralsnog niet te worden. Niemand wil grote veranderingen aan de Europese verdragen, zeggen bronnen in Brussel. Ook Nederland, dat een non-paper – een gezamenlijke standpuntbepaling – maakte met elf andere lidstaten, wil dat blijkens dat gezamenlijke standpunt niet. Ons land roept in het standpunt wel op tot een breed debat waarbij ook gemeenten en de burger moeten worden betrokken. En daar wordt inmiddels aan gewerkt. De VNG meldt dat in overleg met het rijk een modelaanpak wordt ontwikkeld zodat gemeenten goed beslagen ten ijs komen, het komend jaar.

Regionale kamer
Die aanpak is volgens Bovens ook hard nodig. Hij durft op persoonlijke titel wel te speculeren over wenselijke uitkomsten. Volgens Bovens zou het waard zijn een zwaardere rol voor het CvdR, en dus voor gemeenten en regio’s, te overwegen. Dat adviseert nu vooral het Europees Parlement en Bovens ziet er wel wat in als dat een soort regionale kamer binnen het Europees Parlement wordt. Dat zou  Europarlementariërs meer de gelegenheid geven zich met politieke inhoud te bemoeien en minder als de congressman (m/v) van de regio op te treden.

Ingrijpende verandering
Ook hoogleraar politicologie Ben Crum, tevens wetenschappelijk directeur van de VU School of Governance van de Vrije Universiteit Amsterdam,  denkt vooralsnog niet dat de conferentie een tweede ‘Maastricht’ wordt en zal leiden tot grote veranderingen in de positie van gemeenten. ‘Wat er op het spel staat voor gemeenten? Niets.’ Niemand is volgens hem voor een ingrijpende verandering van de Europese verdragen. Hetzelfde geldt voor de lidstaten, die hebben er geen belang bij dat lokale of regionale overheden meer invloed krijgen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 7 van deze week. (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Minder EU graag
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
En ontvlechting van de Euro
Bertus / Observant
Zeggenschap wilde de burger maar dat ging niet door (3 uitslagen van referenda weggepoetst). En nu de burger erbij betrekken?

Graag terug naar de EEG of het Noorse model overnemen.
Robin / influencer
We zagen in het paleis van Erdogan in Ankara wat de Europese Unie (Michel & von der Leyen) inhoudt: helemaal niets!
Paul / projectleider
Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is.

De EU heeft lidstaten en volkeren. Maar geen burgers of gemeenten.



Dat je dan met de burgers in gesprek wil snap ik, maar waarom die gemeenten er nu weer tussen moeten zitten? Ga stoeptegels rechtleggen ofzo...



Jos / Adviseur
@P, je vindt dit waarschijnlijk zelf al zo een domme, ongefundeerde reactie dat je er je voornaam niet eens bij durft te zetten?
Jos / Adviseur
Het is leuk als je de verantwoordelijkheid voor het erkennen van belang van de EU door de burgers bij gemeenten wil neerleggen maar dan moet je ze ook positie geven. Al is het door de toegang tot Europese middelen minder complex en tijdrovend te maken. Nu een aanvraag indienen is welhaast hogere wetenschap en voor veel gemeenten al niet te doen. En dan wel verwachten dat gemeenten aan burgers gaan uitleggen hoe belangrijk en dichtbij de EU wel niet is. Cynisch!
Paul / projectleider
@Jos, niemand wil grote verandering in het verdrag.

Dus echt positie krijgen voor de gemeenten is er niet bij. Alleen wat gemarchandeer in de marche. Dan kan je je tijd en geld echt beter besteden voor je burgers.



Zijn nog loslopende beleidsmedewerkers of bestuurders in Den Haag die hier van zouden moeten zijn!



Filip S.
Tot grote verandering gaat het niet leiden, maar het is wel de uitgelezen mogelijkheid voor rijk en gemeenten om het onderwerp gedurende een jaar weer eens goed onder het spotlicht te brengen. Wellicht dat we dan over een jaar eens de eerste contouren van een fatsoenlijk debat over Europa kunnen zien in plaats van weer de oude riedel en platitudes die nu vaak de boventoon voeren. Hieronder staan weer een aantal van deze "pareltjes".



Laat de gouverneur dan eens een stevig pleidooi houden waarom part-time politici, die in het dagelijks leven lokaal of regionaal bestuurder zijn, een grotere zeggenschap moeten krijgen, maar dan wel met alle pro's en contro's genoemd, om eens een voorbeeld te geven.
Advertentie