of 59130 LinkedIn

Gemeente moet ACM betalen

Heerhugowaard moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een dwangsom betalen van 5000 euro. De gemeente ging met de eigen jachthaven oneerlijke concurrentie aan met commerciële jachthavens en ligplaatsen.

Heerhugowaard moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een dwangsom betalen van 5000 euro. De gemeente ging met de eigen jachthaven oneerlijke concurrentie aan met commerciële jachthavens en ligplaatsen. Bij de jachthaven die de gemeente zelf exploiteert – recreatiehaven Broekhorn – werden niet alle kosten doorberekend. Daardoor concurreerde de jachthaven van de gemeente oneerlijk met commerciële jachthavens en ligplaatsen. Dat is in strijd met de regels uit de Wet Markt en Overheid. 

Om de gemeente te dwingen de tarieven aan te passen had de ACM Heerhugowaard eerder een last onder dwangsom opgelegd. In plaats van de tarieven van de jachthaven aan te passen, koos de gemeente er echter voor een zogeheten algemeen belang besluit te nemen. De gemeenteraad van Heerhugowaard merkte daarbij de verhuur van ligplaatsen aan als een activiteit die plaatsvindt in het algemeen belang. Daardoor hoeft de gemeente niet langer aan de Wet Markt en Overheid te voldoen.

Verstoring concurrentie
Volgens Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM, staat het de gemeente formeel vrij om te kiezen welk middel zij inzet om aan de regels te voldoen. Het nemen van een algemeen belang besluit is daar één van. Maar daarmee wordt de verstoring van de concurrentie volgens hem ‘helaas niet weggenomen.’ Omdat Heerhugowaard een week te laat was met het nemen van het algemeen belang besluit moet zij wel een dwangsom van 5000 euro betalen. Plus rente.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt me dat de gemeentelijke jachthaven in Heerhugowaard rijp is voor privatisering.
Door henk Donkers op
Het ontgaat mij welk algemeen belang de gemeente wil dienen door een jachthaven in bezit te houden naast kennelijk ook een aantal commerciële jachthavens in de gemeente.
Is dit een jachthaven voor bijstandsgerechtigden of meervoudig gehandicapten of armlastigen die in de andere jachthavens geen ligplaats kunnen betalen?