of 59250 LinkedIn

Gemeente geeft extra steun aan Dierenpark Emmen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Emmen stemde in met een investering van 17 miljoen euro in de verhuis- en nieuwbouwplannen van Dierenpark Emmen.
3 reacties
Een meerderheid van de gemeenteraad van Emmen stemde dinsdagochtend in met een investering van 17 miljoen euro in de verhuis- en nieuwbouwplannen van Dierenpark Emmen.

Hoofdelijke stemming
Deze maatregel moet andere potentiële geldschieters, waaronder de provincie Drenthe en marktpartijen, stimuleren om ook te investeren in het park. De extra kapitaalinjectie werd aangenomen via een hoofdelijke stemming, waarbij het voorstel met 25 tegen 14 stemmen werd aangenomen.

Provincie

De coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA stemden voor de plannen, waarmee een meerderheid al was gewaarborgd. Ondanks de toezegging van de gemeente Emmen is de financiering van de verhuis- en nieuwbouwplannen van de dierentuin nog niet rond. De provincie Drenthe moet nog een besluit nemen over een bijdrage van 12 miljoen euro aan het project.

Sponsors
Verder zegt de gemeente de steun toe onder voorwaarde dat de dierentuin zelf ook nog 25 miljoen euro krijgt van banken, bedrijven en sponsors. In december wordt er over deze twee zaken meer duidelijkheid verwacht. In totaal is er een bedrag van ruim 200 miljoen euro met het project gemoeid.

Risico

Van de acht oppositiepartijen stemde er slechts één voor de plannen. Bij zowel het CDA als D66 week de stem van één raadslid af van de rest. De tegenstemmers hekelden het hoge financiële risico, het gebrek aan alternatieve scenario's en de zwakke communicatie over het project richting de burgers. Op dit laatste punt beloofde burgemeester Cees Bijl verbetering.

Nood

Dierenpark Emmen kwam vorig jaar in acute financiële nood door teruglopende bezoekersaantallen van de laatste jaren. Een faillissement werd voorkomen, omdat de gemeente bijsprong met een overlevingskrediet. Met de verhuizing van de Emmer zoo van het centrum naar de rand van de stad moet er volgens de plannen weer een rendabele en financieel gezonde dierentuin komen, die jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers moet trekken. Het project zou honderden fulltime arbeidsplaatsen opleveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (ambtenaar) op
Zo, dit is erdoor. Wedden dat nu de noodlijdende plaatselijke voetbalclub aan de deur rammelt voor een 'overbruggingskrediet' dat de gemeente Emmen dan nooit meer terug ziet?
Door Nobby (animal cop) op
Het oogt sympatiek maar het is in feite staatsteun. Maar enorm veel raadsleden laten zich graag leiden door de lokale trots of dat nu een dierentuin of een voetbalclub is. Kunnen ze later roepen dat zij er toch maar mooi voor hebben gezorgd dat er wat dieren in een kooitje zitten. Maar ze zeggen dat tegen de mensen die daarvoor belasting hebben betaald.
Door p op
Ik vind het sympathieker dan de reddingsacties voor de voetbalclubs, maar geld zulk soort steun ook voor andere bedrijven die failliet gaan.
Is dit geen staatsteun?