Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeente Emmen redt dierenpark

Het gemeentebestuur van Emmen neemt de schulden over van het noodlijdende dierenpark in Emmen, Wildlands Adventure Zoo. De raad stemde met overgrote meerderheid in met het reddingsplan voor het park. De gemeente is nu de enige geldschieter en staat voor 80 miljoen euro garant voor het park, dat hiermee gered is van een dreigend faillissement.

29 maart 2019
IJsbeer-Emmen-Wildlands.jpg

Het gemeentebestuur van Emmen neemt de schulden over van het noodlijdende dierenpark in Emmen, Wildlands Adventure Zoo. De raad stemde met overgrote meerderheid in met het reddingsplan voor het park. De gemeente is nu de enige geldschieter en staat voor 80 miljoen euro garant voor het park, dat hiermee gered is van een dreigend faillissement.

Duivels dilemma

De meeste raadsleden spraken van een 'duivels dilemma', maar stemden toch in met de herfinanciering, die Emmen jaarlijks 1,7 miljoen euro kost. Het ging de laatste tijd financieel niet goed met voormalig Dierenpark Emmen. Drie jaar geleden heropende het park de deuren op een nieuwe locatie net buiten Emmen. Het wilde meer zijn dan een dierenpark en er kwamen ook attracties. In het eerste jaar passeerden 1,3 miljoen bezoekers de kassa. Dit aantal daalde en vorig jaar draaide het park 8 miljoen euro verlies. Een faillissement vond de Emmer raad geen optie, want Emmen liep daarmee de kans al geïnvesteerd geld kwijt te raken, waardoor het Rijk de gemeente onder financieel toezicht zou mogen plaatsen.

46 miljoen

Wildlands is voor de gemeente sociaal-economisch van groot belang. De gemeente zou bij het verdwijnen van het park jaarlijks 46 miljoen euro mislopen zoals toeristenbelasting en parkeergelden. Het park verkopen, daarin zag de Emmer raad ook niets. ,,Het is maar de vraag hoeveel de dierentuin oplevert”, zei wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen).

Aanschaf ijsbeer

Emmen wil wel meer invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van het park. Nu al kijkt iemand namens de gemeente mee over de schouder van interim-directeur Erik van Engelen. 'Dat was eerder wel anders', zei burgemeester Eric van Oosterhout, 'de lijnen zijn korter. Zonder er te veel bovenop te zitten. De gemeente neemt geen beslissing over de aanschaf van een ijsbeer.' (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De gemeente Emmen mag wel oppassen. Straks moet ze zelf worden gered (weer eens een rigoureuze OZB verhoging voor haar burgers of artikel 12 gemeente).
Bernard
Tja de vraag is of dit wel een gemeentetaak is en of het geld niet beter aan de kerntaken van een gemeente besteed kunnen worden. Emmen kan ook goed zonder een noodlijdend en megalomaan dierenpark.
Paul / projectleider
tja, het voetbalstadionsyndroom
Jurist weg kwijt


Dit zijn geen taken van de overheid dan ook.

Voetbalclub, dierentuin, politie inzet voetbal wedstrijden, dit mag de burger niets kosten. Het zijn bijna allemaal commerciële bedrijven die moeten de broek en veiligheid zelf regelen.



En dat geld moet al helemaal niet gaan naar de gemeente, maar terug in de beurs van de burger die betaald nl. al genoeg voor onzin projecten en verspilling van/door de overheid.
henk
Ooit was Emmen bekend om de mooiste dierentuin van Nederland. Waarom is dit verval zo ingetreden? Waarom komt er zo weinig publiek?



Het gaat hier om een commercieel bedrijf waar GEEN overheidsgeld naar toe mag gaan.

Martin / Jur. medewerker
Eens met de vorige reageerder: dierentuin Emmen was vroeger de beste dierentuin van het land. Ja, het ligt in een uithoek van Nederland, maar de dierentuin heeft hier zeker dertig jaar kunnen functioneren. Waarom nu niet meer?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
In Burgers Zoo in Arnhem komen meer Duitsers dan Nederlanders. Emmen ligt (ook) vlak bij de grens. Markt genoeg toch?
WvD / SW
Emmen red nog niets. Het is dat ze er met geld al zo ver in zaten en het verlies niet kunnen / of durven te nemen. Er was even geen weg terug, dus maar weer bijpassen. En nu maar hopen dat het levensvatbaar wordt. Overigens denk ik wel dat we een beetje over de bestaandscyclus van dierentuinen heen zijn.
Advertentie