of 63606 LinkedIn

Gemeente Eindhoven voor miljoen opgelicht door externe

Stadhuis Eindhoven
Stadhuis Eindhoven
3 reacties

De gemeente Eindhoven beschuldigt een voormalige inhuurkracht van valsheid in geschrifte en oplichting. Tegen de medewerker die de verhuizing van woonwagens begeleidde, is aangifte gedaan. Wethouder Staf Depla heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt. Een recherchebureau ontdekte dat de inhuurkracht taxaties vervalste en aanpaste.

Geen onderscheid meer

Een bedrag van in totaal ruim 2,2 miljoen euro dat aan de betrokken woonwagenbewoners is uitgekeerd voor verhuizing of schade, kan daarom niet worden gerechtvaardigd. ,,Door de valsheid in geschrifte is het niet meer mogelijk onderscheid te maken tussen echte kosten en andere uitgaven. De gemeente is misleid'', zei Depla dinsdag. Hij schat de schade voor de gemeente op 1 miljoen euro.
 
Disciplinaire maatregelen ambtenaren

Omdat de fraude niet is gesignaleerd of gemeld, zijn tegen een onbekend aantal ambtenaren wegens plichtsverzuim disciplinaire maatregelen genomen. Uitbetalingen aan woonwagenbewoners werden geregeld op de werkvloer en niet overlegd met leidinggevenden, staat in het onderzoek.

Het onderzoek heeft niet duidelijk gemaakt of er iemand beter is geworden van de fraude. Er zijn geen bewijzen gevonden voor zelfverrijking en op een enkele dubbele uitkering na is niet te zeggen dat de woonwagenbewoners hebben geprofiteerd.
 
Geen verzekering 

Eindhoven hoeft niet te rekenen op de verzekering omdat niet duidelijk is of er schade is geleden en omdat er niet volgens de verzekeringsvoorwaarden is gewerkt. De verplaatsing van de woonwagenbewoners blijft vermoedelijk binnen het totale budget van 3 miljoen euro, maar dat komt ook vooral door exploitatie-inkomsten in het voordeel van de gemeente. De gemeente heeft eerder al besloten geen gebruik meer te maken van de diensten van de inhuurkracht.

De politie laat weten dat onderzoek wordt gedaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alex op
@Hubertus, het verhaal in het NRC is ook maar 1 kant van het geheel. De rapporten van het onderzoek zijn openbaar gemaakt op de site van de gemeente en geven een genuanceerd beeld waarin het falen van zowel de organisatie als van de externe medewerker prachtig staat beschreven. Er kan geen enkel misverstand bestaan over de opzettelijke valsheid in geschrifte door de ingehuurde medewerker die buiten medeweten van zijn meerderen ook een van de raadsfracties belazerde toen die om uitleg vroegen.

Een expliciete vraag om ondersteuning en het weigeren daarvan heb ik overigens niet kunnen ontdekken, wel dat de externe kracht zijn goed betaalde baantje wilde behouden door succes te boeken. Tsja dan ga je maar vervalsen? Bovendien ging hij opzettelijk volstrekt oncontroleerbaar te werk, wie weet wat hij er nog meer aan over heeft gehouden.
De waarheid zal ergens in het midden liggen en genuanceerder zijn dan zoals jij die schetst.
Door Hubertus op
In NRC Handelsblad vandaag verscheen een ander licht op de zaak. Daarin wordt het beeld geschetst van gemeenteambtenaren, die hun vingers aan dat kamp niet durfden te branden, verantwoordelijken die weigerden te controleren en die ondersteuning aan die externe kracht weigerden ook als daarom gevraagd werd. Reden: angst voor moeilijke burgers en verregaande incompetentie. En als de kosten dan te hoog uitvielen - waarvoor ze zelf overigens de declaraties aftekenden - dan heeft die externe meneer het gedaan en wassen de angsthazen hun handen in onschuld.

Al met al een misselijkmakend beeld van incompetentie van deze ambtelijke top. Helaas een herkenbaar beeld bij overheden, waar een gebrek aan verantwoordelijksheidsgevoel en het schoonvegen van stoepen aan de orde van de dag zijn.

Dit woonwagendrama raakt de ambtelijke cultuur in de kern. Maar de verantwoordelijken zullen ook nu wel weer de andere kant uitkijken.
Door henk op
Beste Martien,
Dit zie je in alle geledingen van het openbaar bestuur. Nooit is iemand verantwoordelijk en iedereen houdt iedereen de hand boven het hoofd, daar ze allen boter op het hoofd hebben.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners