of 61441 LinkedIn

Gemeente bezuinigt burgemeester uit ambtswoning

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet flink bezuinigen om niet nog dieper in het rood te geraken. Ook de burgemeester wordt niet gespaard: zijn ambtswoning gaat naar alle waarschijnlijkheid onder de hamer.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet flink bezuinigen om niet nog dieper in het rood te geraken. Ook de burgemeester wordt niet gespaard: zijn ambtswoning gaat naar alle waarschijnlijkheid onder de hamer.

De verkoop van de ambtswoning is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad om de financiële tekorten van de gemeente weg te werken. De verkoop van het in Doorn gelegen pand moet de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro opleveren, zo is de schatting. Eerder al, in 2014, speelde de gemeente met een soortgelijk plan. Dat ging toen echter niet door. Voor de vorig jaar herbenoemde burgemeester Frits Naafs betekent dat dat hij nu wel zal moeten verhuizen.

 

Bibliotheken dicht

De raad wil dat er voor 5,6 miljoen euro wordt bezuinigd en dat de schuld wordt verlaagd. Andere ingrijpende maatregelen die het college voorstelt zijn sluitingen van bibliotheken in Maarn en Amerongen en van de consultatiebureaus in zowel Driebergen als Amerongen. Verder zal er minder geld gaan naar het onderhoud van wegen en onderwijshuisvesting en worden subsidies voor dorpsbudgetten verlaagd. Ook in het budget voor cultuur gaat het mes.

 

Hondenbelasting omhoog

Het college wil de inkomsten verhogen door de honden-, toeristen- en forensenbelasting op te schroeven. Als de gemeente vervolgens toch nog wordt geconfronteerd met nieuwe tegenvallers, gaat de onroerendezaakbelasting omhoog met een stijging van 14,5 procent.

 

Enquête

Volgens financiënwethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is er gezocht ‘naar een acceptabele balans tussen het besparen op voorzieningen en beleidsambities en het verhogen van de inkomsten.’ De voorstellen worden deze week voor de eerste keer besproken in de gemeenteraad, waarna inwoners de gelegenheid zullen krijgen zich erover uit te spreken. Die consultatie geschiedt onder andere via een enquête. In mei neemt de raad een definitief besluit over de te nemen maatregelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Krijn op
Utrechtse heuvelrug is een fusiegemeente. Alles moest groter. Want: meer bestuurskracht en een solidere financiële basis..

De praktijk is die van alle gemeenten die zijn ontstaan uit fusies. Geld tekort, want een veel duurder ambtenarenkorps. Dus worden de lokale belastingen meer dan gemiddeld verhoogd.

Wanneer stopt de gekte met de schaalvergroting?
Door p op
Sowieso een ideetje om gemeenten een iets groter belastinggebied te gunnen. Valt er ook wat meer te kiezen (gaan voorzieningen wel uit elkaar lopen...)

Wel jammer van die leuke secundaire voorwaarde van de bm-die woning van 1,5 miljoen
Door criticaster (controller) op
@ Reny : Twee hardnekkige misverstanden: 1. Artikel 226 van de Gemeentewet biedt alleen een basis voor een heffing van hondenbelasting. Niet voor andere dieren. 2. deze belasting is wettelijk een algemeen dekkingsmiddel, niet bedoeld als vergoeding voor het opruimen van hondenpoep. Als "we" dat niet meer willen, moeten "we" dus de wet veranderen. De gemeente houdt zich dus keurig aan de wet.
Door jan C. Wiesenekker (gepensioneerd) op
Gemeente Heuvelrug had veel eerder moeten ingrijpen, een Burgemeester die niet zelf wil investeren in een woning. En al €. 100.000,-- aan huur heeft uitgegeven en die in de trein kletst over anderen. Een te groot gemeentehuis bouwt. Is niet geschikt om de gemeente Heuvelrug op de goede weg te helpen. In Naafs zijn vorige gemeente Rhenen was ongeveer hetzelfde aan de gang. Naafs was en blijft een voormalig ambtenaar.
Door Reny Masmeijer (Gepensioneerd) op
Nog meer hondenbelasting door het wanbeleid. Makkelijk om dit bij de hondenbezitters neer te leggen. Ben hier erg boos om. In andere gemeentes waar wel een goed beleid is, is hondenbelasting afgeschaft. Voer paarden en kattenbelasting in, ideetje?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners