of 63946 LinkedIn

Gemeente Bergen maakt splitsen huizen makkelijker

Bergen maakt de vergunning voor het splitsen van huizen gratis. Daarmee wil de Noord-Hollandse gemeente huiseigenaren stimuleren om grotere woningen op te delen in meerdere kleinere. Dat meldt de NOS.

Bergen maakt de vergunning voor het splitsen van huizen gratis. Daarmee wil de Noord-Hollandse gemeente huiseigenaren stimuleren om grotere woningen op te delen in meerdere kleinere. Dat meldt de NOS.

Bouwen

Een vergunning voor het splitsen van een woning kost in Bergen normaal gesproken tussen de 2000 en 10.000 euro. De gemeente kampt met het probleem dat er weinig woningen bij gebouwd kunnen worden, omdat een groot deel van de gemeente onder ‘bijzonder provinciaal landschap’ of Natura 2000-gebied valt. Daar is bouwen niet toegestaan.

Vergrijzing

Wel is Bergen overwegend rijk aan ruime woningen. Ook is de gemeente een van de meest vergrijsde van het land. Een op de drie inwoners is boven de 65. Ze wonen vaak in grote huizen met meerdere verdiepingen, terwijl een appartement of benedenwoning beter geschikt zou zijn. Dat is een reden voor de gemeente om de splitsing van woningen te stimuleren. Naar verwachting zullen er zo’n 25 tot 50 woningen per jaar worden opgedeeld.

 

Eerste

Bergen zegt met deze maatregel de eerste gemeente te zijn die de vergunning voor het splitsen van woningen gratis maakt. Wel zijn er gemeenten, zoals Bloemendaal waar voor splitsing van woningen geen vergunning vereist is.


Bron: NOS

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anton op
In onderstaande reactie moet uiteraard in maart 2021 zijn:
in maart 2022.
Door Anton op
Het splitsen van woningen is doorgaans financieel aantrekkelijk genoeg zodat normale kosten van leges prima kunnen worden opgebracht. Deze uitgave zal bij de afweging om al dan niet te splitsen nauwelijks een rol spelen. Gratis vergunningen bestaan niet. De kosten van deze vergunningen worden in Bergen dus door de belastingbetaler opgebracht. Hoe leg je dat uit aan je inwoners (in maart 2021)?
Door Spijker (n.v.t.) op
Dit gaat natuurlijk de opmaat worden om meer woonruimte aan toeristen te verhuren. Breng eerst de gevolgen eens goed in kaart (parkeren, overlast bewoners e.d.), alvorens überhaupt met dergelijk beleid verder te gaan.
Door Piet (gepensioneerd) op
Hiermee kunnen mensen dus weer verdienen aan woningen. "Gemeente spekt huiseigenaren" was ook een mooie titel geweest. Het verlenen van vergunningen voor tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten wordt ook gemakkelijker. Ben benieuwd wie er in de woningen straks financieel wordt uitgezogen.
Door Bas (projectleider) op
Als ex verkeerskundige in Bergen-NH ben ik wel benieuwd hoe men het parkeren dan op wil vangen met al het splitsen van woningen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners