of 64120 LinkedIn

Gelderland ‘goedkoper’ uit door coronacrisis

De provincie Gelderland geeft dit jaar waarschijnlijk 45 miljoen euro minder uit dan werd verwacht. Belangrijkste oorzaak: de uitbraak van het coronavirus.

De provincie Gelderland geeft dit jaar waarschijnlijk 45 miljoen euro minder uit dan werd verwacht. Belangrijkste oorzaak: de uitbraak van het coronavirus.

Vanwege die uitbraak zijn grote evenementen als Gelderland Herdenkt en de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar niet doorgegaan. Ook worden er minder subsidies aangevraagd en lopen projectenvertraging op. De najaarsnota 2020 is op die punten bijgesteld.

 

Anders uitgepakt

Gedeputeerde Financiën, Jan Markink, noemt de aanpassing van 45 miljoen euro ‘fors’. Daarin zijn volgens hem ‘echt de gevolgen van de coronacrisis zichtbaar’. In 2019 werden de verwachte uitgaven van de provincie met 14 miljoen naar beneden bijgesteld.

De najaarsnota bevat de laatste financiële stand van zaken. De begroting voor 2020 werd in het najaar van 2019 opgesteld. Daarna is er volgens het dagelijks bestuur van de provincie ‘van alles gebeurd’ waardoor de uitgaven anders uitpakken dan verwacht. Die veranderingen zijn verwerkt in de najaarsnota.

 

Coronagelden

Naast dat er door het coronavirus minder wordt uitgegeven, wordt er door de provincie ook 50 miljoen euro extra vrijgemaakt om de crisis aan te pakken. Eerder werd er al 10 miljoen euro vrijgemaakt voor acute hulp. Van de 50 miljoen voor overbruggingsmaatregelen kan nog 27 miljoen worden ingezet worden, de rest heeft al een bestemming. Ervan gaat bijvoorbeeld 4 miljoen naar werk-naar-werktrajecten van de arbeidsmarktregio’s en krijgen podia en monumenten 1,5 miljoen om gemiste inkomsten op te vangen. Ook is er 1 miljoen euro voor ondernemers die oplossingen willen creëren voor ontstane problemen door de 1,5-meter-afstandregel.

 

Reserves

In het coalitieakkoord heeft het college van Gedeputeerde Staten afgesproken voor bijna 8oo miljoen euro te willen investeren in de gezamenlijke ambities. Daarvoor was aan het begin van de coalitieperiode 560 miljoen beschikbaar. De afgelopen maanden zijn de reserves grondig doorgelicht. Daarmee is nog eens 130 miljoen vrijgemaakt. De overige 100 miljoen zullen de komende jaren nog moeten worden gevonden.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nuchter op
Heel mooi. Dat is dan € 21,75 per inwoner. Iedere gemeente kan snel uitrekenen wat ze van de provincie uitgekeerd krijgen :)

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners