of 63606 LinkedIn

Geld voor beveiliging bedreigde bestuurders gemeente

De financiële voorziening is twee maanden geleden afgesproken tussen Binnenlandse Zaken, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en Raadslid.nu. Die afspraak krijgt nu handen en voeten door middel van een zogeheten voorlopige voorziening. Eind dit jaar volgt een evaluatie om te bezien of de voorziening permanent moet worden.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken komt met een financieel vangnet voor aanvullende beveiligingskosten voor politieke ambtsdragers, zoals burgemeesters en raadsleden. Die zijn mede door besluiten rondom asielzoekerscentra steeds vaker mikpunt van agressie en geweld. 

Acute dreiging
Dat mag volgens de minister niet worden geaccepteerd en moet bestreden worden. Om te voorkomen dat de beveiliging van politieke ambtsdragers in acute dreigingsituaties tot politieke discussie of tot financiële problemen in gemeenten leidt, stelt hij een financieel vangnet in voor aanvullende beveiligingskosten.

Alarmsystemen
De financiële voorziening is twee maanden geleden afgesproken tussen Binnenlandse Zaken, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en Raadslid.nu. Die afspraak krijgt nu handen en voeten door middel van een zogeheten voorlopige voorziening. Eind dit jaar volgt een evaluatie om te bezien of de voorziening permanent moet worden. Kosten voor politietoezicht en persoonsbeveiliging worden al landelijk betaald en niet vanuit de gemeentelijke begroting. Met de nieuwe financiële voorziening worden aanvullende beveiligingsmaatregelen betaald die niet kunnen wachten op discussie in de gemeente, zoals beveiligde ramen of een alarmsysteem. De voorziening moet ook voorkomen dat politieke ambtsdragers geen melding durven te maken van agressie en geweld, omdat ze niet in discussie willen met de gemeenteraad over de kosten van beveiliging.

Gemeentelijke begroting
Plasterk: ‘Persoonlijke beveiliging mag nooit een financieel probleem zijn. Een gemeenteraad zou niet moeten kiezen tussen de beveiliging van een van hen of de aanleg van een speeltuin. En we moeten voorkomen dat mensen een moeilijke beslissing rondom asielzoekerscentra uit de weg gaan omdat er bijvoorbeeld druk op de thuissituatie is. Dat is onacceptabel en bedreigt het functioneren van de democratie. Als de beveiligingskosten een reden vormen om bedreiging niet te melden of een groot beslag op de gemeentelijke begroting leggen dan kan de gemeente aanspraak maken op het financieel vangnet. Dit is een steun in de rug voor gemeenten en politieke ambtsdragers; samen laten we zien dat agressie en geweld direct aangepakt wordt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Nee, Loekoek. Uw visie is te kortzichtig, mist diepgang en breedte. De bedreiding heeft meer impact. Immers, niet iedere politieke vertegenwoordiger is open over bedreigingen, er zijn mensen die (mededoor 'ontraden' van gezinsleden) vanwege potentiële bedreigingen niet de politiek in willen en onderzoeken op dit gebied gaan mank. Kortom: een zogeheten dark number, waardoor goed zicht op de werkelijkheid ontbreekt.
De vertegenwoordigende democratie wordt duidelijk bedreigd en daarvoor moeten de ogen niet gesloten worden. Populisten doen dit wel. En daarom verdienen zij 'feedback' (een duidelijke reactie op verstandelijk niveau).
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Sorry Henk. Slechts 7% van de raadsleden zou er mee willen stoppen omdat ze beangstigd zijn. Dat betekent dat 93% fris in de maatschappij zou staan en tegen een stootje kan. Van een door het Rijk benoemde burgemeester met eigen bevoegdheden mag je dat zeker verwachten. Ook burgers doen aan politiek en dat is maar goed ook want 1x per 4 jaar een rood potlood vasthouden is erg weinig. Ik heb grote moeite met deze door u opgelepelde zinnen: Volksvertegenwoordigers moeten geëerd worden, en niet worden weggehoond. Weghonen is een opening naar bedreiging. = Ik denk toch dat dit een beetje 1950 is. Er valt weinig te eren indien volksvertegenwoordigers er in de ogen van de burgers, die zich laten vertegenwoordigen, een potje van maken. Het duidelijkst bewijs voor deze onkunde is de Machiavelliprijs voor de OVV van Tjibbe Joustra. In de ogen van de massa is de politiek verworden tot een inteeltfabriek. Uw link naar Wilders wordt dag en dagelijks misbruikt. Dat heet op de man spelen. Het gaat niet om de vorm maar om de inhoud. Leest u vandaag maar over het fatsoen bij de PvdA en het gemak waarmee sorry kan worden gezegd.
Door Henk op
Dit is een goede maatregel van minister Plasterk. Dat deze financiële maatregel noodzakelijk is, is diep droevig. Belangrijk is, dat alom in Nederland de vertegenwoordigende democratie met woord en daad wordt ondersteund. Dat wordt niet gedaan door degenen die bij hethaling spreken van een 'nepparlement'. Volksvertegenwoordigers moeten geëerd worden, en niet worden weggehoond. Weghonen is een opening naar bedreiging. Het is toch niet zo moeilijk om dat in te zien.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners