of 61869 LinkedIn

'Geld naar IJsland was verantwoord'

Reageer
De provincie Noord-Holland heeft vorig jaar geen onverantwoord risico gelopen door miljoenen euro's weg te zetten op de IJslandse bank Landsbanki. Dat zei de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, donderdag tegenover een commissie uit Provinciale Staten die onderzoek doet naar de verdwenen provinciale miljoenen.

Geen signaal
Noord-Holland had vorig jaar 78 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki toen die bank omviel. Volgens Borghouts was er vooraf geen enkel signaal dat het mis zou gaan. 'Je kan je niet alleen beperken tot Nederlandse banken. Bovendien hadden we een stelsel van internationaal toezicht waar we in geloofden.'

 

Bel
De Noord-Hollandse commissaris zei dat de bel bij de provincie pas is gaan rinkelen toen de Amerikaanse bank Lehmon Brothers failliet ging. Kort daarna volgde Landsbanki. Volgens Borghouts hebben Gedeputeerde Staten zich helemaal niet beziggehouden met het uitzetten van geld. 'GS mogen dat ook niet. Misschien moeten we daar nog eens goed naar kijken.'

 

Kremlin
Borghouts deelde een sneer uit naar de commissie over de wijze waarop de verhoren plaatsvinden. Hij zei zich goed voor te kunnen stellen dat mensen erg op hun hoede zijn als ze in hun eentje in een vrijwel verlaten Statenzaal aan de tand worden gevoeld in een 'Kremlin-achtige opstelling'. Commissielid Rob Meerhof nam afstand van die opmerking.

 

Eindrapport
De onderzoekscommissie verhoort donderdagmiddag de Noord-Hollandse gedeputeerde van Financiën, Ton Hooijmaijers. Het is de bedoeling dat de commissie 1 mei met haar eindrapport komt. Op 18 mei volgt een extra Statenvergadering.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.