Advertentie
financiën / Nieuws

Gehrels: 'Klanten Nuon kunnen ook weglopen'

De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat Nuon-topman Huib Morelisse een salarisverhoging krijgt van 500.000 euro. Er wordt daarom geen decharge verleend. Dat laat wethouder Carolien Gehrels (PvdA) weten aan de Amsterdamse gemeenteraad.

12 mei 2011

Mordicus tegen

Nuon beslist vrijdag op een grootaandeelhoudersvergadering over het voorstel om Morelisse 70 procent meer jaarloon te geven. Dit zou neerkomen op een groei tot ruim 700.000 euro. Raadslid Laurens Ivens (SP) wilde gisteren van wethouder Gehrels weten wat de gemeente Amsterdam hier als grootaandeelhouder van vindt. De wethouder stelde dat ze mordicus tegen de verhoging is, die deels zou moeten worden betaald met publiek geld. 'Ons standpunt is reeds afgestemd met de andere grootaandeelhouders Gelderland, Noord-Holland en Friesland. Vrijdag verlenen wij geen decharge aan de Raad van Commissarissen. We gaan dan bekijken hoe daarop gereageerd wordt', aldus Gehrels.

 

Kleinere gemeenten
Samen hebben de vier overheden 49 procent van de aandelen in handen. Ze hopen dat de top van het bedrijf vrijdag naar hen luistert. Daarnaast zijn er nog 54 kleinere gemeenten met ongeveer 2 procent van de aandelen. Als Nuon vrijdag niet luistert naar de publieke grootaandeelhouders, dan kunnen deze gemeenten op 1 juli het verschil maken tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Amsterdam probeert hen niet te beïnvloeden. Wel mogen klanten van Nuon nu al hun conclusies trekken. Gehrels tijdens de raadsvergadering: 'Consumenten kunnen ook hun afkeer laten blijken door weg te lopen van Nuon'.

 

Zelfde koers
Oppositieleider Laurens Ivens is ontevreden. 'Gehrels heeft eerder aangegeven dat zij de regie wil houden inzake het standpunt van de publieke aandeelhouders. Alleen als alle 58 publieke aandeelhouders dezelfde koers varen kan deze belachelijke salarisverhoging niet doorgaan', aldus de SP’er. Het zal veel werk en tijd kosten om alle aandeelhouders aan haar kant te krijgen. Ivens: 'Gezien haar afhoudende reactie heb ik er weinig vertrouwen in. Daarom roep ik alle kleintjes op om op 1 juli allemaal naar de algemene aandeelhoudersvergadering te komen. Ze moeten laten weten dat ze dit soort inkomensverhogingen over de ruggen van burgers nooit zullen accepteren.'

 

Bonussen verboden
Nuon werd in 2009 overgenomen door het Zweedse Vattenfall. In hetzelfde jaar besloten de gemeente Amsterdam en andere publieke aandeelhouders hun aandelen te verkopen aan de Zweden. Omdat bonussen op topsalarissen in Zweden per wet verboden zijn, is er voor Nuon-topman Morelisse een salarisverhoging van 70 procent gereserveerd. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Achteraf een beetje zwakjes moeilijk doen, nadat provincies en gemeenten eerst zelf miljarden gecasht hebben. Waarom is er vroeger nooit moeilijk gedaan over die bonussen toen provincies en gemeenten nog alle aandelen hadden?

Toen vonden overheidsbestuurders het publieke belang minder belangrijk dan vriendjes blijven met de hotshots van de grote energie-bedrijven. Nu kunnen ze vrijblijvend een beetje kwaken als beste stuurlui aan de wal.

Schuift Morelissen zijn salaris misschien een jaartje op om van het gezeur af te zijn. En dan kraaien de Nederlandse politico's victorie omdat ze onze belangen verdedigd zouden hebben... Wie tuint daar nog in?

Energie is een basisbehoefte van burgers. Die bedrijven hadden nooit zomaar geprivatiseerd mogen worden en al helemaal niet aan het buitenland verkocht. Dat gaat ons, als er schaarste komt, vreselijk veel geld kosten.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Leuke naam voor een graaier: "Moreel-is-ie".
Jan / adviseur
Lijkt op een actie “beter laat dan nooit”. Alleen voor de burger te laat en daardoor volkomen ongeloofwaardig.
Roberto / Projectmanager
Opmerkelijk. Je bent aandeelhouder van een bedrijf. Omdat je bang bent dat je zo niet voldoende invloed hebt, roep je de klanten op elders klant te worden. En op die manier breng je de waarde van je aandelen omlaag.
Blijkbaar is het bespelen van de publieke opinie voor Gehrels belangrijker dan het vertegenwoordigen van de belangen van Amsterdam als aandeelhouder.
Criticus - NL
Wat een wassen neus. De goede man Huib Morelisse verdient reeds € 700.000 , alleen dan niet aan salaris maar aan salaris+ bonus . Nu het enkel salaris gaat worden is er ineens een probleem, terwijl dat er niet was toen het nog salaris+ bonus heette.
Advertentie