Advertentie
financiën / Nieuws

Geen hogere normen belastingkwijtschelding

Er komt geen aanpassing van het vermogensmaximum voor belastingkwijtschelding. Gemeenten hadden de mogelijkheid kunnen krijgen om de bovengrens van het vermogen aan te passen, maar dat is nu van de baan. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) geeft als reden dat een verhoging van het maximale vermogen werk minder lonend zou kunnen maken voor uitkeringsgerechtigden.

06 juni 2018

Geen aanpassing

Burgers die hun rioolheffing, rioolrecht of waterschapsbelasting niet kunnen betalen, mogen vragen om een gehele of gedeeltelijke kwijtschelding. Als ze niet te veel vermogen hebben. Er was sinds 2011 sprake van dat gemeenten de mogelijkheid zouden krijgen om de bovengrens van het vermogen aan te passen, zodat meer mensen voor kwijtschelding in aanmerking komen. Om dit mogelijk te maken, moesten de regels aangepast worden. Ollongren heeft besloten dit niet te doen.

Armoedeval

De belangrijskte reden die Ollongren hiervoor aandraagt is de armoedeval, het verschijnsel dat een uitkeringsgerechtigde erop achteruit gaat na het vinden van een baan. Dit zou er voor zorgen dat het zoeken naar werk voor sommige uitkeringsgerechtigden niet aanlokkelijk is. Aangezien mensen die werk vinden mogelijk hun recht op kwijtschelding verliezen, zou een verhoging van de vermogensnorm volgens de minister de armoedeval kunnen verergeren. In het regeerakkoord is juist afgesproken dat het kabinet met gemeenten afspraken wil maken over het lokaal beleid om de armoedeval te verkleinen.

Bovengrenzen

Het huidige vermogensmaximum voor kwijtschelding is 2.269 euro voor een alleenstaande en 4.538 euro voor een echtpaar. De grenzen zouden verhoogd kunnen worden tot respectievelijk 6.020 euro en 12.040 euro, schrijft Ollongren. ‘Hierdoor zouden naar schatting 60.000 huishoudens extra in aanmerking komen voor kwijtschelding, als decentrale overheden daartoe besluiten.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wendy
In dit artikel staat dat het vermogen 2269 /4538 euro mag bedragen. Niets is minder waar. Dit bedrag geldt alleen voor de waarde van een eventuele auto en zelfs daar hebben veel gemeenten lak aan. Waar oh waar is terug te vinden dat het vermogen zo veel zou mogen bedragen?? De praktijk is dat vaak kwijtschelding wordt afgewezen op het saldo van bankrekeningen en dat soms hemel en aarde moet worden bewogen om een terugbetaling van bijvoorbeeld de energieleverancier , huurtoeslag en dergelijke vrij te laten. Pure stemmingmakerij weer dus van deze regering. Wanneer de bedragen die in het artikel genoemd worden werkelijk gehanteerd zouden worden zouden mensen met een minimuminkomen een gat in de lucht springen van blijdschap. Wanneer er op een bankrekening meer staat dan voor levensonderhoud en vaste lasten nodig is ,volgt vaak al geen kwijtschelding.

H. Wiersma / gepens.
Kwijtschelding van belastingen is een oneigenlijk instrument.

Een betere methode is:

1. iedereen betaalt zijn eigen opgelegde belasting.

2. degenen, die dit niet kunnen betalen, ontvangen als zij aan de voorwaarden voldoen bijzondere bijstand.

Op die manier worden kosten, dit in relatie met de diensten, beter zichtbaar gemaakt.
Advertentie