of 59082 LinkedIn

Gedeputeerde Noord-Holland weggestuurd

Reageer
De VVD-statenfractie in Noord-Holland laat gedeputeerde Cornelis Mooij vallen. De liberale statenleden zullen tijdens de lopende coalitieonderhandelingen een nieuwe kandidaat voordragen om zijn post over te nemen, zo maakte de fractie zondag bekend. Afgelopen week bleek de VVD in Noord-Holland nog verdeeld over de kwestie.

Geen vertrouwen in Hooijmaijers
Mooij zegde onlangs het vertrouwen op in zijn collega-gedeputeerde en partijgenoot Ton Hooijmaijers, die de portefeuille Financiën in zijn beheer had. Aanleiding was het verlies van tientallen miljoenen aan spaargeld dat Noord-Holland had weggezet bij de failliete IJslandse bank Landsbanki. Een onderzoekscommissie oordeelde begin juni dat het provinciebestuur in die kwestie regels heeft overtreden.

 

Afspraken geschonden
De VVD-fractie vindt dat Mooij afspraken heeft geschonden door Hooijmaijers af te vallen voordat Provinciale Staten zich over het onderzoeksrapport kon uitspreken. Medio juni trad het voltallige provinciebestuur af. Momenteel wordt geprobeerd de coalitie van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks te lijmen. In Mooij hebben de VVD-statenleden evenwel geen vertrouwen meer. Hooijmaijers liet al eerder weten dat hij niet terugkeert als gedeputeerde.

 

Snoeien in portefeuille
De zogeheten Landsbanki-affaire houdt de gemoederen in Noord-Holland al de hele maand bezig. Afgelopen week moest commissaris van de koningin Harry Borghouts in een urenlang debat met Provinciale Staten tekst en uitleg geven. Hij mocht van het regionale parlement uiteindelijk blijven, maar moet wel flink snoeien in zijn portefeuille bij de provincie en een aantal bijbaantjes opgeven.

 

78 miljoen weg
Noord-Holland had in totaal bijna 100 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki en bij een Duitse dochter van de eveneens failliete bank Lehman Brothers. Daarvan heeft het 78 miljoen euro nog altijd niet teruggekregen. Of dat geld ooit terugkomt, is nog onduidelijk.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners