Advertentie
financiën / Nieuws

Friese gemeenten willen aandelen Eneco behouden

De colleges van vier Friese gemeenten willen hun aandelen Eneco behouden. De burgemeesters en wethouders van Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland adviseren hun gemeenteraden om voor behoud van de aandelen te stemmen en roepen andere aandeelhoudende gemeenten op hetzelfde te doen.

08 september 2017

De colleges van vier Friese gemeenten willen hun aandelen Eneco behouden. De burgemeesters en wethouders van Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland adviseren hun gemeenteraden om voor behoud van de aandelen te stemmen en roepen andere aandeelhoudende gemeenten op hetzelfde te doen.

Splitsing
Eneco is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Die kijken naar hun aandeelhouderschap vanwege de recente splitsing van Eneco in een netwerk- en een leverbedrijf. Daardoor staat het aandeelhouders vrij om de stukken te verkopen, omdat Eneco door de splitsing geprivatiseerd mag worden.

Behouden
Rotterdam, Den Haag en Dordrecht maakten eerder al bekend het belang in Eneco te willen verkopen. Het trio is samen al goed voor meer dan de helft van de aandelen. Een kleinere aandeelhouders als Amstelveen heeft laten weten de aandelen te willen behouden en heeft net als de Friese gemeenten anderen opgeroepen niet in de stemmen met de verkoop. Een andere kleinere aandeelhouder, Zoetermeer, heeft laten weten de aandelen te willen verkopen.

Duurzame energie
De Friese gemeenten maken zich met name zorgen over het verlies aan invloed op de overgang naar duurzame vormen van energie. ‘Immers, na overdracht van de meerderheid van de aandelen is men op dit gebied overgeleverd aan die private partij, zonder dat er sprake kan zijn van een reële sanctie als afspraken niet worden nagekomen,’ zo schrijven de Friese gemeenten in een gezamenlijke brief aan de 53 aandeelhoudende gemeenteraden.

Opbrengst
Tegelijkertijd hebben de colleges van de vier Friese gemeenten wel begrip voor gemeenten die de opbrengst van de verkoop van de aandelen nodig hebben om te kunnen voldoen aan alle taken waarvoor zij zijn gesteld. Ze stellen voor om collectief voor iedere aandeelhouder de mogelijkheid te creëren om maximaal 45 procent van de aandelen af te bouwen. Ze blijven dan een meerderheidsbelang houden en invloed op de energietransitie, terwijl ze toch een stevige som kunnen incasseren.

De gemeenten die in het bezit zijn van aandelen Eneco moeten voor 31 oktober dit jaar aan de aandeelhouderscommissie bekendmaken of ze de aandelen willen houden of verkopen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Hoe dien je het gemeentelijk belang met aandelen in een private onderneming? Dat is m.i. de cruciale vraag die gesteld moet worden (binnen B&W en Raad).



Wanneer er gekeken wordt naar de inbreng/zeggenschap tot nu toe, kun je m.i. maar een beslissing nemen: verkopen.
Louis Kanneworff
De vier Friese gemeenten hebben samen een belang van niet meer dan 0,64% in Eneco.

En Zoetermeer met een aandeel van 2,34% wil zijn aandeel Eneco niet houden maar verkopen.
Advertentie