of 63623 LinkedIn

Fries college gaat zuiniger rijden

1 reactie
De collegeleden van Gedeputeerde Staten van Friesland ruilen hun dure, brandstof slurpende bolides in voor zuiniger exemplaren die rijden op aardgas. Dat past beter bij de duurzaamheidsambities van de provincie, vinden GS.

Energielabel B
De vijf nieuwe auto’s van het type Audi A6 krijgen een extra grote aardgastank ingebouwd, zodat de collegeleden er circa 400 kilometer mee kunnen rijden tot de volgende tankbeurt. De dienstauto’s hebben een aanschafprijs van ongeveer € 54.000 euro en het groene energielabel B. De auto’s waar Gedeputeerde Staten nu in rijden hebben een nieuwprijs van € 95.000 euro en energielabel E.

 

Duurzame toekomst
Daar kunnen de gedeputeerden niet meer mee aankomen, vinden GS. ‘Als provincie gaan we voor een duurzame toekomst van Friesland. Het past ons om daar zelf ook alles aan te doen’, aldus gedeputeerde Piet Adema. ‘In het college akkoord hebben we afgesproken goedkopere, energiezuinige en kleinere dienstauto ’s aan te schaffen dan de huidige Audi A8 en BMW 7-serie. Deze Audi A6 past binnen deze afspraak. Ook geven we op deze manier uitvoering aan de motie van de Provinciale Staten om dienstauto’s in te zetten die op alternatieve brandstof rijden.’
 
Carpoolen
De vijf gedeputeerden en de commissaris van de koningin delen met zijn zessen al jaren vijf dienstauto’s, zegt woordvoerder Gerben Huisman. ‘Daar waar mogelijk carpoolen ze en gebruiken ze het openbaar vervoer. Maar in de landelijke provincie Friesland, van waaruit soms ook ritten gaan naar Den Haag of Brussel, is vijf auto’s echt het minimum.’

 

Besparing
De dienstauto’s rijden 60-65.000 kilometer per jaar. Door een klasse goedkoper en zuiniger te gaan rijden, bespaart Friesland jaarlijks 60.000 euro op het wagenpark.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door N Vollebergh op
Dus er is grote ophef omdat de ministers hun A6 inruilen voor een A8 wegens "medische redenen", maar ondertussen rijdt het voltallige GS al tijden in een dergelijke auto?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners