Advertentie
financiën / Nieuws

'Frauderende stagiair zit achter verkeerd gestort bedrag'

De gemeente Amsterdam zegt niet per ongeluk een groot bedrag op een verkeerd rekeningnummer te hebben overgemaakt. De reden zou factuurfraude zijn waarbij een stagiair een grote rol speelde. Er mist nog ruim 28 duizend euro.

04 januari 2015

De gemeente Amsterdam wil via de rechter een bedrag van 28.650 euro terugkrijgen, dat ten onrechte was overgemaakt. Een woordvoerster van de gemeente zei zondag dat het bedrag niet was overgemaakt door een fout bij het overboeken, maar als gevolg van factuurfraude.

Factuurfraude door stagiair

De zaak is in januari vorig jaar al aan het licht gekomen en dient donderdag voor de rechter. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de raad vorig jaar mei schriftelijk over de kwestie geïnformeerd. Diverse media, waaronder Binnenlands Bestuur,  meldden zaterdag dat een Brabander weigerde in totaal 186.000 euro terug te geven aan Amsterdam, omdat er door de gemeente een fout was gemaakt. Maar de gemeente liet zondag weten dat Amsterdam het slachtoffer was geworden van factuurfraude. In de zaak zijn vijf verdachten aangehouden. Een van hen was een stagiair die bij de gemeente werkte.

Vervalst rekeningnummer

De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer vervalste. Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen aangehouden, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld.

Nog 28 duizend euro kwijt

De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al 40.000 euro opgenomen. Later kon in een woning van een medeverdachte nog 11.350 euro in beslag worden genomen. De gemeente Amsterdam eist de resterende 28.650 euro ook terug. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Maar die P&C cyclus gaan we écht een keer helemaal goed implementeren, hoor. Heus!
Marjon
Toch gek:als ik een bedrag wil overmaken en het rekeningnummer en de naam blijken niet overeen te komen, dan krijg ik direct op mijn scherm een seintje van de bank......
Mr R.M. Dalmijn
Dag Marion, wat goed van jouw bank. Ik krijg dat niet en stortte dus als Amsterdam al geregeld naar verkeerde rekeningen . Welke bank heb jij?
Pipadekloon / Voorlichter
Infiltratie!georganiseerde misdaad stationeert handlangers binnen organisatie.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
@Marjon e.a. In het verleden was het zo dat de bank naam en nummer controleerde. Sinds de invoering van IBAN gebeurt dat niet meer. Banken weten wat mensen willen!
Willem de Horde / Amsterdammer
Waarom vermeldt u hierin nu niet de stad Amsterdam, en vooral uw vorige (onjuiste) bericht niet meteen gedeletet ?

Pufffffff
Nerdmeisje
Gaan we nu misschien eindelijk ophouden met het vervangen van banen voor stageplaatsen?
Advertentie