Advertentie
financiën / Nieuws

Fooien voor marktmeesters hoorden bij cultuur

De zeven marktmeesters uit Amsterdam die jarenlang geld aannamen van marktkooplieden zagen het als een fooi die bij de marktcultuur hoort.

29 oktober 2013

Het waren fooien voor koffie of een broodje die ze kregen van marktkooplieden. De bedragen varieerden van enkele tientallen tot een paar honderd euro per week. De mannen zagen er niet veel kwaad in, zo bleek dinsdag op de eerste van de vier zittingsdagen bij de rechtbank in Amsterdam.

Steekpenningen

Fooien horen bij de marktcultuur. ,,Gewoon omdat ze het je gunnen.'' De zeven voormalige marktmeesters, tussen de 43 en 66 jaar oud, distantiëren zich dan ook van de beschuldigingen van justitie dat ze steekpenningen aannamen in ruil voor een gunstige plek of het zonder vergunning op de markt staan. Dit gebeurde volgens het Openbaar Ministerie (OM) tussen 2001 en 2010 op de Amsterdamse Westerstraat en de Noorder-, Nieuw- en Waterloopleinmarkt.
 
35 duizend euro 

Een van hen, Arthur B., erkende dat hij geld aannam. ,,In het begin weigerde ik het, maar op den duur werd het toch verleidelijk. Ik had het niet mogen aannemen.'' In totaal werd in een kluisje op zijn werk een geldkistje met 35.800 euro gevonden. ,,Ik spaarde het geld op en kon het nergens anders veilig bewaren'', zei hij. Dat marktkooplieden verklaarden dat hij in ruil voor geld onder meer voorrang verleende bij loting van een plek, bestempelde hij als onzin.
 
Al 100 jaar 

Medeverdachte Thijs V. noemde het de normaalste zaak van de wereld om fooi te krijgen op de markt. ,,Dat was 100 jaar geleden al zo.'' Hij vond vervolging overdreven. ,,Als het een dienstovertreding was, had ik een berisping moeten krijgen.''
 
Bedragen werden groter 

Roy H. vergeleek het krijgen van fooi met een barkeeper die wel eens een biertje weggeeft. Hij gaf wel aan zich niet prettig te voelen op de markt. ,,Het is een reptielenfarm, nog erger dan een leeuwenkuil.''

De verdachten hadden kritiek op de leiding. ,,Het is een schip zonder kapitein'', zei Jeroen N.. Hij vertelde dat hij het koffiegeld wel eens heeft aangekaart omdat hij niet wist wat hij ermee moest. Hij verklaarde als enige dat de bedragen steeds groter werden, soms wel 1000 euro per maand.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Niet geloofwaardig als je denkt dat je een paar honderd euro per week krijgt omdat ze je aardig vinden...

Een kleuter weet dat ze dan iets terugverwachten.
BJH
Roy H is even abuis. Als een barkeeper een biertje weggeeft, zou dat hetzelfde zijn als dat de marktmeester een fooi weggeeft. Met zo'n vertroebelt beeld krijg je blijkbaar dit soort toestanden........
Teuntje (de onschatbare) / arbeider
Er even van uit gaand dat "een paar" twee is, dan heb je met "een paar honderd" toch (minimaal) 40 euro per dag! Dat zijn nog eens koppen koffie en luxe broodjes ... per dag!

Enkele tientallen kun je moeilijk afdoen met "twee"... maar dan heb je het toch al gauw over een tientje ...élke dag ... en dan ben je in staat om een spaarpotje (dus excl. dat wat je al hebt uitgegeven) aan te leggen van 35.000 euro???? Tja, dan doe je dat toch af met "100 jaar geleden waren de mensen al corrupt, waarom zouden we dat heden ten dage dan niet zijn..." .... "ik rij al van het moment dat ik m'n rijbewijs heb door het rode verkeerslicht, waarom wordt ik nu ineens daarvoor bekeurd"......... steekhoudende argumentatie....toch???
Marcel / criticus
Nee Bert: met die mentaliteit "anderen stelen ook dus mag ik het ook" gaat nu juist deze maatschappij kapot. Kerstpakketten is ff wat anders dan wekelijks smeergeld aannemen voor het verlenen van gunsten. Daarmee wil ik geenszins zeggen dat de door jou genoemde praktijken juist zijn...maar als het ene verhaal moreel fout is, maakt dat het andere moreel foute verhaal niet juist! Feit blijft dat deze mensen willens en wetens fout zaten, dan moet je ook maar op de blaren zitten als je wordt betrapt en niet al een klein kind je zieliger voor doen dan dat je bent.
Bert
Het is zo weer kerst. Moet je dan kijken wat ze allemaal bij die hoge piefen thuis komen brengen. Bij mijn buurman die wethouder is staat rond die tijd een file in de straat. Tegenwoordig moeten mensen altijd een zondebok hebben. Afgunst noemen ze dat. Elkaar verraden.
Advertentie