Advertentie
financiën / Nieuws

‘Fonds nodig voor opruimen drugsafval’

Er moet een speciaal fonds komen waarmee gemeenten de kosten kunnen dekken voor het opruimen van drugsafval. Daarvoor pleit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG.

26 maart 2019

Er moet een speciaal fonds komen waarmee gemeenten de kosten kunnen dekken voor het opruimen van drugsafval. Daarvoor pleit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG.

Het zou moeten gaan om een structureel fonds, waarvoor medewerking van het rijk nodig is. Gemeenten krijgen steeds meer te maken hebben met gedumpt drugsafval in zowel de natuur als in het stedelijk gebied. Zoals het nu is geregeld, komen de kosten voor het opruimen ervan op het bordje van de gemeenten. En dat loopt volgens de gemeentelijke koepelorganisatie behoorlijk in de papieren.

2 miljoen
Gemeenten zijn voor het opruimen van drugsafval ongeveer 2 miljoen euro per jaar kwijt, een kostenpost die jaarlijks met 15 procent toeneemt. ‘Een fonds is nodig omdat het om een landelijk probleem gaat waarvoor alle partijen de handen ineen moeten slaan’, aldus de VNG.

Vooral voor kleine gemeenten zijn de kosten bijna niet te dragen zijn. Het opruimen van de vaten met giftige chemicaliën kost al gauw tienduizenden euro’s, zeker als ook de bodem moet worden gesaneerd. Vijf jaar geleden kregen gemeenten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog een tegemoetkoming in de kosten in de vorm van een cofinanciering van de helft van de kosten. Die regeling is echter stopgezet.

Oude regeling

Volgens de VNG is dat niet rechtvaardig. Samen met Landschappen NL, Natuurmonumenten, P10, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Unie van Waterschappen (UvW) hadden ze vorig jaar in Den Haag al gevraagd de oude regeling structureel te maken en vereenvoudigd voort te zetten. ‘Je kunt de kosten voor het opruimen van het illegale afval van het grootste synthetische drugs producerende land ter wereld niet op decentrale overheden en grondeigenaren afwentelen’, zo hielden de organisaties de Tweede Kamer voor.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Waarom weer een systeem ernaast? Dus laten dumpen, het hopelijk op tijd ontdekken en dan opruimen.



Laat deze vervuilers legaal hun afval inleveren. Zo lang handhaving de drugslabs niet opspoort is dat het beste compromis.
D.Burger / financieel adviseur
Fonds is wel OK, maar de voeding ervan door de vervuilers, dus kaalplukken die drugsmaffia en in plaats van in de staatsruif, in fondsen voor "slachtoffers", dus niet alleen gemeenten en waterschappen die de rotzooi moeten opruimen, maar ook verslaafdenzorg, preventie, voorlichting enz.
Bert
@Burger. Door die Brabantse gedoogcultuur is dat een utopie
Karel / Adviseur
We kennen in Nederland de zogeheten "pluk ze-wet". Laat het Ministerie van Financiën dit geld, wat over het algemeen van criminelen ontnomen is, reserveren voor het opruimen van drugsafval. Zo betalen ze feitelijk zelf.
H. Wiersma / gepens.
Dit is het paard achter de wagen spannen. Beter beleid is: alle drugscriminelen en wapenbezitters oppakken en veel langduriger dan nu achter de tralies zetten. En inderdaad via 'pluk ze-beleid' alle kosten op hun verhalen.
Advertentie