of 58952 LinkedIn

Flinke krimp Groningse economie verwacht

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan dalen de aardgasbaten dit jaar naar 7,7 miljard euro. De Voorjaarsnota van het kabinet hield rekening met een daling tot 8,9 miljard euro. Het productieplafond leidt dus tot een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro.
3 reacties
Het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen dit jaar te verlagen naar maximaal 30 miljard kuub, betekent dat de Groningse economie naar verwachting met 5 procent krimpt en de schatkist 1,2 miljard euro misloopt ten opzichte van de eerdere raming. Landelijk moeten we rekening houden met een negatief effect op de economische groei van circa 0,5 procent, heeft het economische bureau van ING uitgerekend.

De Groningse economie is voor 40 procent afhankelijk van de gaswinning.

Daling aardgasbatten

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan dalen de aardgasbaten dit jaar naar 7,7 miljard euro. De Voorjaarsnota van het kabinet hield rekening met een daling tot 8,9 miljard euro. Het productieplafond leidt dus tot een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro, aldus ING. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Je bent pas rijk als je zelf je eigen broek kan ophouden. Nederland, dus inclusief Groningen, heeft inmiddels een megaschuld opgebouwd van 459 miljard, waarvan 69,8% geleend van buitenlandse financiers. Dus hoezo rijk??
Door Jan op
Wat een onzin. Volgens de statistieken is Groningen de op drie na rijkste regio in Europa, omdat de gasopbrengsten meetellen voor her bruto economisch product van de regio. Dat die opbrengsten vervolgens in de zaken van de Shell aandeelhouders verdwijnen, en in Den Haag opgeslokt worden, draagt niet bij aan de economie. De Groninger werkgelegenheid is voor ( uit mijn hoofd) 5 procent afhankelijk van mijnbouw en energie. Wat minder gas heeft dus weinig te maken met de Groninger economie.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Zou dit 'labbekak' kabinet (zie voorstellen op hoofdlijnen voor belastinghervorming) in de ramingen voor de concept begroting 2016 wel rekening hebben gehouden met deze tegenvaller?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners