of 59761 LinkedIn

Extraatje in de maak voor plafondambtenaren

Ook medewerkers van gemeenten die op het maximum van hun salarisschaal zitten, krijgen recht op een extra uitkering. Zij komen daarvoor in aanmerking bij zeer goed functioneren.

Ook medewerkers van gemeenten die op het maximum van hun salarisschaal zitten, krijgen recht op een extra uitkering. Zij komen daarvoor in aanmerking bij zeer goed functioneren.

Advies
Dat advies komt uit de koker van een speciaal co-creatieteam, bestaande uit vertegenwoordigers van vakbonden en gemeentelijke werkgevers. In gezamenlijkheid hebben die op de terreinen bewust belonen, flexibiliteit en zekerheid, en verlof adviezen gegeven voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

 

Schaalmaximum

Op het thema bewust belonen stellen zij voor het recht op een extra uitkering voor medewerkers die op het maximum van hun salarisschaal zitten als recht te verankeren in de nieuwe cao. De huidige cao biedt gemeenten alleen de mogelijkheid gebruik te maken van die functioneringstoelage – tot een maximum van 10 procent. Van de omzetting van mogelijkheid naar recht kunnen in principe veel ambtenaren profiteren: zo’n driekwart van de naar schatting 160.000 gemeenteambtenaren zit op het schaalmaximum.

 

Financiële consequenties

Voor de extra uitkering zou wel een aantal voorwaarden moeten gelden. Zo moet de uitkering per jaar worden verdiend en in één keer worden uitgekeerd. Van het uitkeren ineens gaat namelijk een stimulerende werking. De uitkering wordt verder alleen toegekend bij een beoordeling ‘zeer goed’. De hoogte van de uitkering moet gelijk liggen met het verhogingspercentage dat geld voor medewerkers van wie het salaris zich nog binnen de schaal bevindt en een evaluatie ‘zeer goed’ krijgen. In de huidige systematiek heeft voor de zogeheten plafondambtenaren een dialoog over het functioneren geen financiële consequenties.

 

Cocreatie

De sociale partners die betrokken zijn bij de nieuwe cao voor  gemeenten kozen voor cocreatie om input te verzamelen voor hun cao. Het gaat om een andere inrichting van het cao-proces tussen partijen. In plaats van standpunten uit te wisselen in een klassieke onderhandelings-context, is de gedachte dat je met cocreatie ‘een verdiepende en onderzoekende dialoog’ kunt krijgen en er kwalitatief betere afspraken te maken zijn.  Cocreatie is geen vervanger van de normale onderhandelingen, maar een manier om meer ruimte te bieden aan een gemeenschappelijke zoektocht naar de beste oplossingen voor arbeidsvraagstukken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertus (Observer) op
En dat is de zoveelste reden dat ik geen lid van een bond word.
Vakbonden, blijf bij je leest!!!! Eerst zo goed mogelijke PRIMAIRE arbeidsvoorwaarden uit het vuur slepen en dan pas die secundaire spielerei..........
Door Pierre (ambtenaar) op
Zit niet te wachten op creativiteit. Geef gewoon een fatsoenlijke loonsverhoging voor iedereen. En niet weer een sigaar uit eigen doos.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Wat een negativiteit op deze extra beloning. Het lijkt me alleen maar logisch dat het bedenken van creatieve oplossingen of (aantoonbaar) hard werken beloond wordt.
Door Plafond op
Iets zegt me dat dit soort extraatjes alleen terecht komen bij ambtenaren in de hoogste loonschalen, die hoor ik het vaakst klagen over hun bescheiden salaris..
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Onzin hoe verzinnen ze het en eens met Mike afhankelijk van leidinggevende. Weer iets waar de happy few weer wijzer van wordt . En weer iets wat uit de loonruimte wordt weggenomen en niet of zelden zal worden toegekend . Of alleen bij de old boys onder elkaar .
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Bij de waterschappen hebben wij al zo een systeem. Het blijkt ongeveer onmogelijk te zijn om een extraatje te krijgen. Je bent heel erg afhankelijk van je leidinggevende en die moet maar net (willen) zien wat je doet.
Door G. Stevense (Beleidsmedewerker) op
Daar komt in de praktijk dan waarschijnlijk bijna niemand voor in aanmerking. Als deze maatregel ten koste gaat van de arbeidsvoorwaardenruimte is dit een slecht initiatief.
Door A. willemsen op
Hoe wil je onafhankelijk bepalen wat zeer goed functioneren is. Een incapabele leidinggevende zal dit nooit goed kunnen vaststellen. en er zijn er nogal wat die incapabel zijn........ (je zou maar overhoop liggen met zo'n "leidinggevende").
Door Mike (afdelingshoofd) op
Dus dit geldt niet voor medewerkers die goed functioneren. Dit kan niet waar zijn. Bovendien hangt dus zo'n extraatje af van de (subjectieve) kijk van een leidinggevende. Ik ben zelf leidinggevende.
Door Gerrie Vermeulen (Geen ) op
Belachelijk .

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners