of 62688 LinkedIn

‘Extra controle op EU-uitgaven nodig’

Omdat de Europese Unie met een speciaal noodfonds honderden miljarden euro’s extra gaat steken in de herstart van de economie, moet er meer werk worden gemaakt van de controle op de besteding ervan. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer.

Omdat de Europese Unie met een speciaal noodfonds honderden miljarden euro’s extra gaat steken in de herstart van de economie, moet er meer werk worden gemaakt van de controle op de besteding ervan. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer.

De waarschuwing uitte de Rekenkamer bij de presentatie van het jaarverslag over de uitgaven in 2019. De controleurs wijzen op de noodzaak van ‘een robuust en doelmatig beheer’ van het financiële pakket dat is overeengekomen naar aanleiding van de coronacrisis. Er zal immers sprake zijn van bijna een verdubbeling van de EU-uitgaven.

 

Veel fouten

De Rekenkamer keurde de rekeningen van de EU over 2019 goed, maar stuitte bij de controle van de betalingen wel op te veel fouten. Daarom werd een afkeurend oordeel ten aanzien van de uitgaven afgegeven. Die fouten werden  voornamelijk ontdekt in de categorie ‘uitgaven met een hoog risico.’ Het gaat voornamelijk om op vergoedingen gebaseerde betalingen, bijvoorbeeld op de gebieden cohesie en plattelandsontwikkeling. Die uitgaven worden door de lidstaten beheerd. In de genoemde categorie blijft er sprake van materiële fouten met een geraamd percentage van 4,9  procent (2018: 4,5  procent). Bij de fouten zou meestal geen opzet in het spel zijn. Volgens de Rekenkamer gaat het veeleer om slordigheden bij het bekendmaken van aanbestedingen of bijvoorbeeld het toeschrijven van personeelskosten.

 

Doeltreffende controles

‘Ons afkeurend oordeel over de EU-uitgaven voor het jaar 2019 herinnert eraan dat we duidelijke en eenvoudige regels nodig hebben voor alle EU-financiën — en dat we ook doeltreffende controles nodig hebben om na te gaan hoe het geld wordt besteed en of de beoogde resultaten worden bereikt, aldus Klaus-Heiner Lehne, president van de Europese Rekenkamer. ‘Dit is met name van belang in het licht van het geplande herstelfonds ter bestrijding van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. In deze tijden van crisis hebben de Europese Commissie en de lidstaten een enorme verantwoordelijkheid om de financiën van de EU deugdelijk en efficiënt te beheren.’

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
EU en controle? Er zijn weinig mensen die daar vertrouwen in hebben (denk aan onterecht uitgekeerde Europese subsidies). Daar zal vast niet veel van terecht komen.
Door Petra op
Eens met E. Nabled.
Door p op
Ik zou foutenpercentage graag per lidstaat willen zien.

Overigens, veel van de Fondsen worden ook te weinig aangesproken door landen (ook Nederland). Blijk baar maken we het ook (te) complex
Door drs. E. Nabled op
Ik schat in - op basis van ervaringscijfers - dat minstens de helft van dat geld op plekken en in zakken terecht komt waar het nooit voor bedoeld was. Zo ging het ook met infraprojecten in Zuid- en Oost-Europa. Die EU-uitgaven worden al jaren afgekeurd door hun eigen rekenkamer, maar het interesseert ze gewoon niet. Tijd om dag te zeggen: of zij, anders wij.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners