of 59082 LinkedIn

Experiment Winschoten valt in de 'prijzen'

De Langenstraat in het centrum van Winschoten
De Langenstraat in het centrum van Winschoten

De gemeente Winschoten heeft zelf het geld niet, maar met steun van de winkeliers en vastgoedondernemers gaat de verpauperende binnenstad waarschijnlijk toch op de schop. Een unieke financieringsconstructie moet het mogelijk maken.

Kwaliteit aangetast
Het centrum van Winschoten staat onder druk. De leegstand van winkelpanden is meer dan 20 procent, in de zogeheten aanloopstraten van de binnenstad zelfs meer dan 50 procent. Een serie brandstichtingen in een tiental leegstaande panden heeft de kwaliteit van het centrum nog verder aangetast.

Miljoenenimpuls
De gemeente heeft het geld niet om zelfs maar een deel van de benodigde investeringen te doen. Ja, de gemeenteraad heeft één miljoen euro gereserveerd. De provincie Groningen overweegt om de verbetering van de binnenstad te steunen met een miljoenenimpuls. Maar vergeleken bij wat er moet gebeuren, is dat verre van voldoende. Dus moest er een list worden verzonnen om elders geld los te maken.

Fikse investering 
De bedoeling is dat winkeliers en vastgoedeigenaren een fikse investering op korte termijn afbetalen. Een jaarlijkse bijdrage van gemiddeld 2.000 euro per winkelpand/eigenaar zou in principe volstaan om een investering van zeker 10 miljoen euro mogelijk te maken in de binnenstad. Op die manier kan de investering in de loop van 10 tot 15 jaar worden terugbetaald.

Tax Increment Financing
Het betreft hier een geval van Tax Increment Financing (TIF). De gedachte van TIF-financiering is om een investering in de binnenstad terug te betalen door een beperkte bijdrage die ondernemers betalen op basis van de waarde van hun pand. In de Verenigde Staten wordt deze bijdrage geïnd als onderdeel van de onroerende zaakbelasting (ozb).

Experimenten bevolkingsdaling
Het ministerie van Binnenlandse Zaken start een nieuwe ronde experimenten rondom de problematiek die bevolkingsdaling met zich meebrengt. Er is plek voor 10 projecten waarbij Platform31 twee jaar lang de begeleiding verzorgt. Het financieringsexperiment in Winschoten is op 22 mei tijdens een ‘experimentenparade’ in Polmans Huis Utrecht  aangewezen als één van die tien experimenten. Aan de experimenten biedt Platform31 gedurende twee jaar inhoudelijke begeleiding, toegang tot een uitgebreid netwerk van kennis- en beleidspartners en een budget van 10.000 euro voor onderzoek en kennisuitwisseling. Met die input wil de Platform31 het experiment in Winschoten versterken. 

Nieuwe oplossingen
In de nieuwe ronden worden experimenten ondersteund die werken met financieringsconstructies met meer particulier dan publiek geld of met een combinatie van investeringen en arrangementen om die investeringen uit te lokken en te ondersteunen. Het experiment in Winschoten heeft volgens Platform31 de belofte om op dat gebied met nieuwe oplossingen te komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Pis op
Gefeliciteerd gemeente Oldambt!! Gelukkig werken daar nog een paar betrokken ambtenaren die zaken voor elkaar kunnen krijgen. De dreigende verloedering van de mooiste winkelstad van de provincie Groningen moet een halt worden toegeroepen.
Door Nog een burger ((burger)) op
In essentie ben ik het eens met 'Burger', maar ik zou het woord 'burger' in zijn/haar reactie zelf niet gebruiken. Ik denk dat de termen 'ondernemers en investeerders' in de context van dit artikel duidelijker aangeven om wie het hier gaat? En natuurlijk weet ik dat dit ook burgers zijn, maar ze hebben wel andere belangen en visies (met de daarbijbehorende invloed) dan zij die niet ondernemen en investeren...
Door Burger (burger) op
Burgers kunnen het uitstekend redden zonder overheid, dat blijkt maar weer door dit voorbeeld uit Winschoten.
Door G.H. Kuiper op
Graag maak ik de auteur van het artikel "Experiment Winschoten valt in de 'prijzen'" er op attent maken dat
de gemeente Winschoten niet (meer) bestaat. Sinds enkele jaren maakt Winschoten deel uit van de gemeente Oldambt. Tevens heet de straat op de foto niet Langenstraat, maar Langestraat...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners