of 62812 LinkedIn

Europese miljoenen voor voedselbanken onbenut

Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.
Shutterstock

Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds voor de ondersteuning van voedselbanken kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.

Structurele steun

Het CDA en de ChristenUnie willen dat het kabinet 9 miljoen euro uittrekt voor structurele steun aan voedselbanken. Dat geld moet onder meer worden gebruikt voor wervingscampagnes om meer vrijwilligers aan te trekken. Daarnaast kan het worden gebruikt om gemeenten beter samen te laten samenwerken met voedselbanken, zodat meer mensen kunnen worden geholpen. Dat is volgens de partijen noodzakelijk in het licht van de economische recessie als gevolg van de corona-crisis. ‘Met de economisch zware tijden die we tegemoet gaan, zullen meer mensen een beroep gaan doen op de voedselbank’, aldus CDA-Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg tegen de NOS.

 

60 miljoen

Het bedrag van negen miljoen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Om geld te krijgen uit het Europese fonds is vereist dat een lidstaat zelf 15 procent van het bedrag investeert. Dat houdt in dat Nederland 9 miljoen zou moeten inleggen om 60 miljoen te ontvangen. Frankrijk ontvangt bijvoorbeeld 500 miljoen euro uit deze pot. Een aanvraag voor een Europese bijdrage aan de voedselbanken zou door het ministerie van Sociale Zaken moeten worden gedaan. Dat gebeurt echter niet, omdat Nederland het standpunt huldigt dat voedselhulp niet iets is dat op Europees niveau geregeld moet worden.

 

Samenvoegen

Financiële ondersteuning van voedselbanken gebeurt nu voornamelijk door bedrijven en particulieren, maar ook door gemeenten en provincies. De laatsten faciliteren bijvoorbeeld voedselbanken vaak door ruimtes beschikbaar te stellen van waaruit een voedselbank kan opereren. Het CDA en de ChristenUnie stellen dat wanneer het ministerie deze instanties zou helpen de bedragen samen te voegen, de mogelijkheid zou ontstaan voor een beroep op de Europese gelden.

Economische gevolgen

Het kabinet heeft weliswaar 4 miljoen euro uitgetrokken om de voedselbanken in staat te stellen hun taak uit te voeren wanneer ze door de corona-crisis onvoldoende geld kunnen inzamelen. Dat geld is echter direct gekoppeld aan de gevolgen van de coronacrisis en niet aan de economische gevolgen daarvan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners