Advertentie
financiën / Nieuws

En weer vraagt NAC Breda om hulp

Het lijkt een rituele dans te worden dat voetbalclub NAC Breda steun vraagt aan de gemeente, niet financieel solide wordt en vervolgens weer steun vraagt aan de gemeente. En ook nog een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. 'Het is mateloos irritant.'

06 december 2013

Een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is het weer raak: voetbalclub NAC Breda klopt bij de gemeente aan voor financiële hulp, want anders gaat de club failliet. Politieke partijen hebben schoon genoeg van dit ritueel.

Steun gemeente of failliet
Voetbalclub NAC Breda verkeert in financieel zwaar weer en heeft hulp van derden nodig om niet failliet te gaan. Stichting Financiers NAC wil financiële steun bieden als de gemeente de huur van het stadion verlaagt met 6 ton per jaar. Om NAC financieel solide basis te laten ontwikkelen zijn de afgelopen tien jaar al drie raadsbesluiten genomen: aankoop van het stadion (2003), modernisering (2008) en gebiedsontwikkeling (2009). Steeds heeft NAC die solide financiële basis niet weten te ontwikkelen en steeds klopt de club weer aan bij de gemeente.

Huurverlaging
Die heeft daar nu tabak van. Het college wil uit de wurggreep van de club komen. Een faillissement heeft namelijk naast het verlies voor stad, fans en financiers ook forse financiële consequenties voor de gemeente. Omdat een nieuwe huurder vinden op korte termijn niet realistisch is, zal de gemeente het stadion met een boekwaarde van 17,8 miljoen dan namelijk aanzienlijk moeten afwaarderen. Het college stelt voor het huurcontract van NAC Breda per 1 januari 2014 aan te passen door ook andere partijen gebruik te laten maken van het stadion en de huur jaarlijks met 325.000 euro te verlagen. Om de veiligheid in het stadion te waarborgen betaalt de gemeente ook het groot onderhoud.  

Breda heeft meer belangen dan NAC
Volgens wethouder Arbouw is NAC Breda van meerwaarde voor de stad, maar zijn er meer economische en maatschappelijke activiteiten die voor Breda van groot belang zijn. ‘De aanpassing van het huurcontract is het maximale wat de gemeente kan en wil doen. We zetten nu alles op alles om uit de huidige (ver)huurdersrelatie te komen en gaan in gesprek met partijen in het gebied over de andere mogelijkheden van het stadion.’ Hoewel het college het definitieve besluit neemt, wordt volgende week dinsdag eerst de gemeenteraad geconsulteerd om te horen wat die van het voorstel vindt.

Steun vragen vlak voor verkiezingen
Fractievoorzitter Piet Hein Scheltens van coalitiepartij GroenLinks neemt geen blad voor de mond, ondanks het feit dat hij en zijn gezin bij eerdere uitspraken over NAC Breda telefonisch zijn bedreigd. Scheltens voelt zich gechanteerd door de club, omdat ze veel te laat aankloppen bij de gemeente. ‘Nu is er ineens acute geldnood, maar dat kan toch niet acuut zijn als het om 1,5 tot 2 miljoen gaat? Dit zat er al lang aan te komen, maar wanneer kloppen ze aan: een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze denken dat partijen dan wel instemmen, omdat ze bang zijn stemmen te verliezen.’

Reddingsoperatie moet wel
Scheltens verandert niet van standpunt en dat standpunt volgens hem eigenlijk breed gedragen in de raad. ‘We staan voor de keuze: of onderdeel worden van een reddingsplan met financiers of niet. In het laatste geval gaat de club failliet en zit de gemeente met een stadion waar we niets aan hebben. Er is geen interesse voor en er vinden geen andere activiteiten plaats. De stad moet dus wel een reddingsoperatie doen in de vorm van steun aan NAC.' Ook coalitiepartij VVD gaf al aan nog te willen praten, maar dat dit dan echt de laatste keer is.

Creatief boekhouden
In dit geval betekent dat jaarlijks 3 ton huurverlaging in de vorm van een renteverlaging voor een langere periode en 2,5 ton voor groot onderhoud. Dit mag volgens het college allemaal binnen de Europese regelgeving. Scheltens: ‘Het is creatief boekhouden en NAC zit dus altijd goed, ja. Het is mateloos irritant en gebeurt steeds weer. De enige oplossing is ontvlechting van de banden tussen de gemeente en NAC, zodat we nooit meer in deze fuik zwemmen. Dat betekent andere activiteiten ontwikkelen, wat tot nu toe nog niet is gelukt. Maar Breda heeft bijvoorbeeld hele goede dj’s. Verkoop voor een concert 10 duizend kaarten á 50 euro en je bent een half miljoen verder. Of we moeten het stadion verkopen.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Mis ik iets? Als je ruim drie ton per jaar minder op je vastgoed ontvangt leidt dat toch ook tot miljoenenafwaardering?
August Biels / gewezen ambtenaar
Huur opzeggen, stadion slopen, grond verpatsen aan projectontwikkelaar. Zal best verlies opleveren, maar dan had je maar niet zo dom moeten zijn om je met huid en haar aan dit soort patjepeëers over te leveren.



En oh ja: alle politici die verantwoordelijk zijn of gehouden kunnen worden voor de ontstane situatie acuut de wacht aanzeggen. Incompetente huppelk*tten.
Martin / ZZP
De gemeente breda heeft ooit het stadion "gekocht" van NAC, een constructie die meer gemeentes bedenken. Breda "verhuurt" nu het stadion aan NAC, een gewone onderneming met werknemers in loondienst. De gemeente Breda had het dtadion nooit mogen kopen. Dan had de club gewoon failliet kunnen gaan. Zoals het hoort bij "marktwerking". Een ziekenhuis dat failliet gaat vanwege die stompzinnige liberale rotpolitiek wordt ook niet "gekocht" door een overheidsinstantie.



Liberalisme is niet de oplossing, maar het probleem.
Hart / Financiën
Het kopen van een stadion of het ondersteunen van bedrijven of landen heeft niets te maken met liberalisme of vrije marktwerking.

Dit zijn besluiten van de overheid. In dit land kennen wij geen vrije markt. In dit land bepaalt de overheid de spelregels hoe de markt zou moeten functioneren. Daarnaast doet de overheid actief mee in het kopen en verkopen van onroerend goed. In dit geval een voetbalstadion.

Liberalisme houdt in: de persoonlijke en economische vrijheid voor het individu waarbij de overheid geen invloed op mag uitoefenen. In een vrije markt mag de overheid geen bezit hebben, behalve voor de basistaken, politie, leger, veiligheid etc.

De voebalclub wordt gered via belastinggeld. Het besluit om de club redden lag bij de gemeenteraad, en niet bij de markt.

Als het aan de markt had gelegen, waren de meeste club bankroet. Helaas, de marktregels gelden niet, en dus gaat de overheid met uw belastinggeld, voetclubs en dus miljonairs redden.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Rug recht houden en geen steun meer verlenen. Het betaald voetbal moet zichzelf maar saneren.
Hans / ambtenaar
Wedden dat het zo gaat: NAC krijgt weer steun, leeft er op los, en klopt over vier jaar, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, weer aan.

Ik ben zooo blij dat ik in een gemeente werk zonder betaald voetbal.
Fritz
Goh, 325.000 euro huurverlaging. Hoeveel spelers van het eerste elftal kan NAC daarvoor per jaar betalen......?

Het bestuur van NAC faalt kennelijk keer op keer om de zaken financieel op orde te krijgen. Het gemeentebestuur van Breda doet er goed aan de rug recht te houden, geen verdere financiële tegemoetkomingen te doen en het verlies te nemen. Als men nu toegeeft, staat NAC over een tijdje weer op de stoep om steun. Kennelijk speelt NAC niet dat attractieve voetbal, waardoor het stadion elke twee weken bomvol zit. Jammer, maar dan houdt het gewoon een keertje op.
Advertentie