of 61869 LinkedIn

Eindelijk goedkeuring voor Utrechtse jaarstukken 2017

De provincie Utrecht heeft goedkeuring van de accountant voor het jaarverslag en de jaarrekening over 2017, maar krijgt daar stevige kritiek bij. De interne organisatie is ‘onvoldoende zelf controlerend en in control’.

De provincie Utrecht heeft goedkeuring van de accountant voor het jaarverslag en de jaarrekening over 2017, maar krijgt daar stevige kritiek bij. De interne organisatie is ‘onvoldoende zelf controlerend en in control’.

Minder geld

De jaarstukken over 2017 waren dermate vertraagd dat de provincie tijdelijk minder geld uit het provinciefonds kreeg. De vertraging had te maken met de problematische Uithoflijn. De accountant van Ernst & Young moest begin 2018 zelf in de krant lezen dat bij de provincie een ‘melding vermoeden misstand’ was gedaan die te maken had met het project. De accountant besloot daarna het akkoord niet te geven.

 

Niet voldoende en niet geschikt

Nu, schrijft de provincie in een persbericht, is er eindelijk de gewenste goedkeuring, maar daarvoor moesten er veel aanpassingen worden doorgevoerd. De accountant stelt vast dat bij 12,2 miljoen euro aan afspraken de controle-informatie ‘niet voldoende en niet geschikt’ was om vast te stellen dat de gerekende prijs juist was in verhouding tot de geleverde prestatie. Dat heb beter gekund en gemoeten, vindt de provincie zelf. ‘Zo was er soms wel en soms niet een externe toets of deskundige betrokken, was er geen eenduidigheid in de werkwijze en werden niet altijd dezelfde controlemechanismen doorlopen.’

 

Langdurig

'De afronding van de jaarrekening is een langdurig en complex proces geweest’, laat gedeputeerde Robert Strijk (financiën, D66) weten. ‘We hebben hier als provincie het nodige van geleerd. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is bij de bedrijfsvoering van de provinciale organisatie.’

 

Alsnog geld provinciefonds

De gedeeltelijke (60 procent) opschorting van betalingen uit het provinciefonds aan Utrecht zou beëindigd worden wanneer de stukken deugdelijk worden aangeleverd. De provincie zou dan ook de ingehouden bedragen alsnog krijgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.