of 63082 LinkedIn

Een soberder vertrek

Burgemeester Van Eijk wil niet weg, maar de raad van de fusiegemeente Medemblik zag meer in een nieuw gezicht. Om zijn afscheid luister bij te zetten, stond plotsklaps 90 duizend euro in de boeken. Beroering alom. Wethouder Dirk Kuipers (PvdA) heeft de kosten omlaag gebracht.

Spraakmaker: Dirk Kuipers

90 duizend euro, da’s een hoop geld.

Dat bedrag stond opeens in de papieren. De kadernota waarin het afscheid van de burgemeester was opgenomen, is in verschillende etappes besproken. In eerste instantie was 57 duizend euro begroot voor de beëdiging van de nieuwe burgemeester, een nieuwe ambtsketen van 17 duizend euro en 30 duizend euro voor het afscheid van Theo van Eijk. Dat stond ook in de tweede versie. Maar in de derde versie stond opeens het fictieve bedrag van 90 duizend euro.

‘Opeens’?

Ik weet echt niet hoe dat bedrag erin is gekomen. Ik heb het ook niet uitgezocht. We zouden de kadernota na het VNG-congres definitief vaststellen. Maar mijn oog was er gelukkig al wel op gevallen en ik had als wethouder van financiën laten weten dat we geen 90 duizend zouden uitgeven. Een bizar bedrag. Je kunt het niet maken om zoveel uit te geven aan het afscheid van de burgemeester. Alleen, iemand binnen de gemeentelijke organisatie heeft die 90 duizend euro naar buiten gebracht. Dat had nooit gemogen. Ambtenaren hebben de eed afgelegd dat alles wat binnenskamers wordt gezegd daar ook blijft. En nu? We hebben dingen geschrapt en het afscheid valt nu binnen de bestaande financiële middelen. Het wordt soberder, maar wel netjes. De raad zou uit eten gaan met de scheidend voorzitter, dat wordt nu een hapje en een drankje. Op 4 juli neemt de burgemeester in Wognum afscheid van iedereen. Er komt geen apart afscheid van de ambtenaren. En we krijgen geen nieuwe ambtsketen. Uiteindelijk zal het afscheid tussen de 15 en 20 duizend euro gaan kosten.

En de burgemeester?

Hij heeft part noch deel aan de consternatie, maar toch wordt hij erdoor geschaad. Hij krijgt mails van boze burgers die hem verwijten dat hij zichzelf nog even lekker wil verwennen. En dan te bedenken dat Van Eijk helemaal niet weg wil, maar graag 2 jaar had willen blijven om het masterplan Medemblik Watersportcentrum van Nederland tot een goed einde te brengen. Maar die tijd is hem door de vertrouwenscommissie niet gegund.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners