of 63623 LinkedIn

Eemsdelta 'vergeten' bij verdeling Zuiderzeelijn-miljoenen

Reageer
Het geld voor het Noorden ter compensatie van de niet gekomen Zuiderzeelijn dreigt voor het overgrote deel slechts aan de stad Groningen ten goede te komen. De Eemsdelta met Delfzijl, Appingedam en de Eemshaven lijkt ten onrechte te kunnen fluiten naar de Zuiderzeelijn-gelden. Dat schrijft een groep werknemers en werkgevers in een open brief aan de provincie Groningen.

Toezeggingen
FNV-Kaderlid Jan Wierenga, die namens een aantal ondernemingsraden uit het Eemsmondgebied, de vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en FNV Bondgenoten de brief heeft geschreven, vindt het onbegrijpelijk dat juist het ommeland van Groningen dreigt gepasseerd te worden bij de gelden voor economische structuurversterking en bereikbaarheid. ‘Hier komen wel de gasgelden vandaan, maar ondanks alle mooie woorden van landelijke politici als Wouter Bos, krijgen wij nu niks,’ zegt Wierenga.

 

Tien procent
De brief, die niet alleen naar de provincie is verstuurd, maar ook naar de landelijke partijen, gemeenten in de regio en naar het Europees parlement, moet ervoor zorgen dat de regio ook deelt in de compensatiegelden. ‘Het is wrang om te zien dat de stad Groningen nu een dure tram krijgt, mede omdat wij met zo veel mensen hebben gedemonstreerd. Wij hoeven heus niet die hele twee miljard te ontvangen, maar een deel, bijvoorbeeld vijf of tien procent lijkt mij redelijk,’ zegt Wierenga.

 

Email
De Provincie Groningen wilde inhoudelijk niet reageren op de brief, omdat die formeel nog niet ontvangen zou zijn. Wierenga begrijpt die reactie niet: ‘Ik heb vrijdag de brief per email gestuurd. Oke, dan stuur ik er nog een met een echte handtekening.’ Hij wil ook de gemeenten in de regio om steun vragen. Het begin van die steun is er inmiddels: de gemeente Delfzijl laat desgevraagd weten dat zij ín grote lijnen achter de brief staat.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners