of 64204 LinkedIn

Economie herstelt zich in meeste regio’s

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

In driekwart van de Nederlandse regio’s is de economie weer op of boven het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het tweede kwartaal van dit jaar is de economie in alle regio’s sterk gegroeid in vergelijking met een jaar eerder.

Profiteren van versoepelingen

De economie groeide in de meeste regio’s met ongeveer 8 tot 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. ‘De industrie, de horeca en de reisbemiddeling waren hiervoor de voornaamste aanjagers’, schrijft het CBS. De horeca en de reisbemiddeling hebben nog niet het niveau van voor de crisis bereikt, maar ze profiteerden van de versoepelingen.

 

Vliegverkeer en industrie

Haarlemmermeer, IJmond en Zuidoost-Noord-Brabant (zogeheten COROP-plusgebieden) hadden een grote groei: respectievelijk circa 17, 15 en 13 procent. In Haarlemmermeer komt het door het herstel van vliegverkeer en in de andere twee regio’s komt het voornamelijk door de hoge productie van de industrie.

 

Kleiner in twaalf regio's

In vergelijking met twee jaar geleden is de economische omvang ook groot of groter. In de helft van de 52 regio’s was de economie groter, in 14 regio’s was die vergelijkbaar en in 12 regio’s was die kleiner. Het niveau van Nederland als geheel is nog 0,4 procent lager.

 

Economische groei t.o.v. tweede kwartaal 2020 (links) en tweede kwartaal 2019 (rechts)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners