Advertentie
financiën / Nieuws

Dwangsom toeslagen fiscus uitgesteld

De dwangsom voor de Belastingdienst als die te laat duidelijkheid geeft over toeslagen voor huur, zorg of kinderopvang wordt een jaar uitgesteld.

15 juni 2011
De dwangsom voor de Belastingdienst als die te laat duidelijkheid geeft over toeslagen voor huur, zorg of kinderopvang wordt een jaar uitgesteld. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) meldde de Tweede Kamer woensdag dat het onverantwoord is de dwangsom zoals gepland al per 1 januari in te voeren.

Traag
Burgers hebben soms recht op een vergoeding als de overheid te laat reageert op hun aanvraag of bezwaarschrift. De maatregel is bedoeld om trage besluitvorming tegen te gaan.

Complex

De toekenning van de miljoenen toeslagen door de fiscus viel daar nog niet onder. Door de complexiteit van het toeslagensysteem is volgens Weekers meer voorbereiding nodig. De toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang worden eerst voorlopig toegekend, waarna een jaar later wordt uitgerekend of het juiste bedrag is uitbetaald.

Zonder dwangsom

Weekers wil de dwangsom alleen laten gelden voor het moment dat de voorlopige toeslag wordt toegekend. Hij erkende woensdag in een debat met de Kamer dat het voor mensen van groot belang is snel te weten op welke financiële tegemoetkoming ze het komende jaar kunnen rekenen. De definitieve berekening van het bedrag, een jaar later, moet in de ogen van Weekers zonder dwangsom tot stand komen. Hij zei te willen voorkomen dat er ,,een industrie'' op gang komt die bewust zand in de toeslagenmachine probeert te gooien om daar later financieel van te profiteren door het opleggen van dwangsommen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rozendal
Voor toeslagen kunt u alleen een dwangsom eisen als u de definitieve berekening 2013 niet op tijd krijgt. Deze moet u uiterlijk 1 januari 2015 hebben gekregen.
huisman / gemeente
Als je weet dat er alles fout gaat binnen de belasting zou ik ook uitstellen. Dit is een teken van onvermogen.
Advertentie