of 60941 LinkedIn

Dreiging fikse korting op ESF Plus-fonds

De voorgestelde korting op het Europees Sociaal Fonds zorgt voor grote ongerustheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Het fonds wordt gebruikt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor migranten, langdurig werklozen en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs.

Het ESF plus, het fonds om mensen aan het werk te helpen, wacht de komende zeven jaar een flinke korting. Het kan met 8,6 miljard minder toe stellen de Finnen, tot eind dit jaar voorzitter van de Raad, in hun onderhandelingsvoorstel voor de lidstaten. 

Vereniging van Nederlandse Gemeenten bezorgd om gevolgen

De gevolgen voor Nederland zijn nog lang niet duidelijk – de onderhandelingen duren nog een tijd. Toch zorgt de voorgestelde korting op het Europees Sociaal Fonds nu al voor grote ongerustheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Het fonds wordt gebruikt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor migranten, langdurig werklozen en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs. De VNG zegt dat het Fins voorzitterschap een hard gelag betekent voor gemeenten. Tot het ESF plusgeld in Nederland in 2018 op was – drie jaar eerder dan de bedoeling was – zijn er 100.000 mensen mee aan startkwalificaties voor de arbeidsmarkt geholpen.

Overigens wordt het Asylum and Migration Fund (AMF, dat nu nog AMIF heet) wel flink opgehoogd. Dat gaat van ongeveer 3 miljard naar – in het Finse voorstel – 9,2 miljard euro. Dat fonds is vooral bedoeld voor het managen van migratiestromen, maar steunt ook integratieprogramma’s. Vroeger werd dit programma vanuit Brussel gestuurd, maar in de komende zeven jaar is het, net als het ESF plus, shared management. Zo kunnen nationaal en regionaal prioriteiten worden gesteld. AMF kan onder meer dialoog en integratie ondersteunen, ook van decentrale overheden.

Beter toegankelijk
Tegelijk moeten EU-fondsen voor integratie van migranten beter toegankelijk worden. Dat zei de nieuwe eurocommissaris Ylvi Johansson voor veiligheid en migratie onlangs in Brussel. Gemeenten moeten volgens haar makkelijker bij fondsen kunnen komen en makkelijker best practices kunnen delen. Ze zei onlangs op een conferentie in Brussel dat je in zeven jaar een Zweed bent, maar dat lokale integratie drie generaties kan duren.

Nu is de toegang tot fondsen zo ingewikkeld, dat veel gemeenten de capaciteit en de middelen niet hebben om aanvragen te doen. Dat geldt vooral voor kleinere gemeenten, in heel Europa. Het gevolg is dat die gemeenten ook geen aanvragen doen voor integratie. ‘Het is onmogelijk’, zegt een regionaal bestuurder uit Catalonië. Nederlandse bronnen in Brussel lopen uiteen in de beantwoording in hoeverre dit voor ons land ook geldt.

Het gaat niet alleen om de Europese regels, ook de nationale invulling van de grotere Europese kaders hapert soms, zeggen ze in Brussel. Al in 2018 bleek uit een raadpleging van de Europese Commissie dat gemeenten en regio’s moeite hebben met de toegang en ook in Brussel is dat geluid bekend. Terwijl het heel belangrijk is, zegt Johansson. Integratie gaat over cohesie, en daar gaat bij uitstek het lokale niveau over, hield ze afgelopen maand in Brussel honderden lokale vertegenwoordigers op de conferentie over integratie EUGolocal voor.

Klachten
De lijst met klachten uit de decentrale overheden is lang. Steden hebben nu nog vaak geen directe toegang tot het AMIF-fonds, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van de nationale regeringen en andere belangen. En verder is er te weinig synergie tussen de verschillende fondsen en de coördinatie tussen de Europese Commissie en de nationale ministeries hapert soms. Lokale overheden zien graag dat van elk fonds voor steden en regio’s een bepaald bedrag wordt geoormerkt.


Min of meer
In totaal stellen de Finnen voor dat de lidstaten 1,07 procent van hun bruto nationaal inkomen via de EU uitgeven. Dat is lager dan de 1,11 procet die de Europese Commissie voorstelde. Met een lager bedrag zou de EU moeite hebben aan haar prioriteiten te voldoen, stelde de Europese Commissie eerder nog. Het Europees Parlement wil dat de lidstaten 1,3 procent uitgeven. Nu is dat 1 procent en dat vindt Nederland met nog een paar lidstaten, voldoende. Ons land is er geen voorstander van de financiële gaten op te vullen bij een vertrek van de Britten uit de Europese Unie. ‘Bij een kleinere Unie hoort een kleiner budget’, vindt het kabinet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners