Advertentie
financiën / Nieuws

Dreiging fikse korting op ESF Plus-fonds

De voorgestelde korting op het Europees Sociaal Fonds zorgt voor grote ongerustheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Het fonds wordt gebruikt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor migranten, langdurig werklozen en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs.

18 december 2019
europa---pixabay.jpg

Het ESF plus, het fonds om mensen aan het werk te helpen, wacht de komende zeven jaar een flinke korting. Het kan met 8,6 miljard minder toe stellen de Finnen, tot eind dit jaar voorzitter van de Raad, in hun onderhandelingsvoorstel voor de lidstaten. 

De gevolgen voor Nederland zijn nog lang niet duidelijk – de onderhandelingen duren nog een tijd. Toch zorgt de voorgestelde korting op het Europees Sociaal Fonds nu al voor grote ongerustheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Het fonds wordt gebruikt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor migranten, langdurig werklozen en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs. De VNG zegt dat het Fins voorzitterschap een hard gelag betekent voor gemeenten. Tot het ESF plus-geld in Nederland in 2018 op was – drie jaar eerder dan de bedoeling was – zijn er 100.000 mensen mee aan startkwalificaties voor de arbeidsmarkt geholpen.

Overigens wordt het Asylum and Migration Fund (AMF, dat nu nog AMIF heet) wel flink opgehoogd. Dat gaat van ongeveer 3 miljard naar – in het Finse voorstel – 9,2 miljard euro. Dat fonds is vooral bedoeld voor het managen van migratiestromen, maar steunt ook integratieprogramma’s. Vroeger werd dit programma vanuit Brussel gestuurd, maar in de komende zeven jaar is het, net als het ESF plus, shared management. Zo kunnen nationaal en regionaal prioriteiten worden gesteld. AMF kan onder meer dialoog en integratie ondersteunen, ook van decentrale overheden.

Beter toegankelijk
Tegelijk moeten EU-fondsen voor integratie van migranten beter toegankelijk worden. Dat zei de nieuwe euro-
commissaris Ylvi Johansson voor veiligheid en migratie onlangs in Brussel. Gemeenten moeten volgens haar makkelijker bij fondsen kunnen komen en makkelijker best practices kunnen delen. Nu is de toegang tot fondsen zo ingewikkeld, dat veel gemeenten de capaciteit en de middelen niet hebben om aanvragen te doen. Dat geldt vooral voor kleinere gemeenten, in heel Europa. Het gevolg is dat die gemeenten ook geen aanvragen doen voor integratie.

Klachten
De lijst met klachten uit de decentrale overheden is lang. Steden hebben nu nog vaak geen directe toegang tot het AMIF-fonds, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van de nationale regeringen en andere belangen. En verder is er te weinig synergie tussen de verschillende fondsen en de coördinatie tussen de Europese Commissie en de nationale ministeries hapert soms. Lokale overheden zien graag dat van elk fonds voor steden en regio’s een bepaald bedrag wordt geoormerkt.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie