of 59318 LinkedIn

Douwe Egberts daagt gemeente om eerlijke koffie

Den Helder en Alkmaar hebben het aan de stok met koffieproducent Douwe Egberts. De twee gemeenten willen hun koffie voortaan betrekken van een producent met het Max Havelaar-keurmerk. Douwe Egberts wordt daarmee uitgesloten van de aanbestedingsprocedure. Een rechter moet uitsluitsel bieden.
3 reacties
Den Helder en Alkmaar hebben het aan de stok met koffieproducent Douwe Egberts. De twee gemeenten willen hun koffie voortaan betrekken van een producent met het Max Havelaar-keurmerk. Douwe Egberts wordt daarmee uitgesloten van de aanbestedingsprocedure. Een rechter moet uitsluitsel bieden.

Eerlijke kopjes
Alkmaar, in de running voor de titel Fairtrade Gemeente, schreef de aanbesteding uit voor een contract van zes jaar, met een optie voor nog eens twee jaar. Per jaar is de gemeente goed voor 500.000 kopjes koffie. Den Helder (350.000 kopjes) sloot zich daar bij aan. De gemeenten hechten aan het Max-Havelaar keurmerk omdat dat leveranciers verplicht boeren een minimumprijs te betalen. Dat maakt een sociale en milieuvriendelijke productie mogelijk. Producenten ontvangen ook een premie waarmee ze in hun gemeenschap kunnen investeren.

Ander keurmerk
De koffie van Douwe Egberts is gewaarborgd volgens het Utz Certified-keurmerk voor duurzame producten. DE vindt dat het wel degelijk zijn best doet voor een duurzame productie. Volgens het bedrijf is de voorkeur voor Max Havelaar in strijd met de Europese aanbestedingsregels. Gemeenten zouden volgens hen meerdere keurmerken moeten accepteren.

Kort geding
Het kort geding diende gisteren. In de loop van volgende week volgt een uitspraak. Een woordvoerder van de gemeente Alkmaar verwachtte dat de rechter de bezwaren van DE niet ontvankelijk zou verklaren.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door lenie gelissen (voorzitster ovg geleen) op
ik wilde reageren de c 1000 had vorige week in de reclame 2 pakken koffie van 250 gram voor 3 euro voor de vereniging had ik 20 traits besteld nu bleek alleen voor klanten terwijl wij iedere week alle inkopen bijna allemaal daar doen is er geen andere mogelijkheid om aan de reclame koffie te komen we hebben iedere week 60 pakken nodig voor de bingo avond het is een ouderen avond mijn vraag is kan douwe egberts ons niet helpen om het rond te krijgen dat we toch de koffie krijgen aan die prijs gaarne een antwoord bvd lenie gelissen
Door Frank van den Hoven (Redacteur) op
Wat bedoelt u daarmee Verspaget? Het gaat hier niet om aanbesteden als zodanig maar of men de eis van Max Havelaar koffie mag stellen. Dat Utz keurmerk staat ook voor redelijke betaling van de boeren etc. maar is iets minder streng dan MH dus het zal erom hangen wat een rechter ervan vindt. Als het volledig gelijkwaardig zou zijn zou het wel zo rëeel zijn om ze sowieso mee te laten doen. Zie hier wat Utz inhoudt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Utz_Certified
Door Verspaget (vergunningverlener) op
We moeten ons inderdaad af vragen of dat Europees aanbesteden wel juist is.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners