of 59082 LinkedIn

'DNB kon niet waarschuwen voor Icesave'

Reageer
De Nederlandsche Bank (DNB) kon rekeninghouders bij Icesave vorig jaar onmogelijk waarschuwen dat de bank op omvallen stond.

Wereldwijde run 
President Nout Wellink heeft als toezichthouder juridisch zeer weinig speelruimte om uitspraken te doen over de toestand bij een bank. Daarnaast zou hij met een waarschuwing een run op Icesave in gang zetten, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

 

Toezichthouder
Dat concluderen twee professoren van de Universiteit van Amsterdam in een onderzoek naar het Nederlandse optreden rondom Icesave, de bank uit IJsland die in oktober van 2008 omviel. De onderzoekers hebben op verzoek van de Tweede Kamer uitgebreid stilgestaan bij de rol die toezichthouder DNB heeft gespeeld rond de ondergang van Icesave, dat in korte tijd veel spaarders had geworven in Nederland.

 

Verdediging
Na het Icesave-debacle kreeg Wellink het verwijt dat hij rekeninghouders niet eerder heeft gewaarschuwd voor de problemen, die de DNB-president zag opdoemen. Wellink heeft zich altijd verdedigd door te stellen dat hij daarmee een 'bankrun' zou organiseren.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners