of 64231 LinkedIn

Derksen: gemeentelijke controle op clubmanagement

Johan Derksen
Johan Derksen
Het is geoorloofd dat gemeenten geld geven aan profclubs die in financiële nood verkeren, maar dan moet er wel gemeentelijke controle komen op het clubmanagement. Dat stellen hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International (VI) en sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake.

Veertig jaar
Woensdag maakte de gemeente Eindhoven bekend dat het noodlijdende PSV een lening krijgt van ruim 48 miljoen euro. Met het geld koopt de gemeente de grond onder het Phillipsstadion en trainingscomplex De Herdgang. Voor het gebruik van het onroerend goed gaat de club veertig jaar lang 2,4 miljoen euro per jaar betalen. Omdat de gemeente jaarlijks 2,1 miljoen euro aan rente moet betalen, levert de deal per saldo weinig op. Uit de Eindhovense gemeenteraad klinkt kritiek: Groenlinks, Leefbaar Eindhoven en de SP willen niet instemmen met het plan. Verder wordt binnen de PvdA-fractie nog koortsachtig overlegd.

 

Emoties
De gemeenteraadsleden moeten niet zeuren, vindt hoofdredacteur en voetbaldeskundige Johan Derksen van VI. ‘Kijk, de stad Eindhoven is al verschraald doordat er veel banen bij Phillips weggevallen zijn. Het hoofdkantoor staat nota bene al in Amsterdam. Als PSV wegvalt, dan wordt het een nietszeggend provinciestadje’, aldus Derksen. Betaald voetbal is, net als toneel in de schouwburg, publieksamusement en verdiend daarom financiële steun. ‘We praten over een lening. PSV moet alles tot op de laatste cent terugbetalen’. Wel heeft hij begrip voor de emoties rond de deal. ‘Politici worden bedreigd door supporters en dat is kwalijk, maar de uitstraling van de stad is ook wat waard. Iedere zondagavond wordt Eindhoven in Studio Sport genoemd, een van de best bekeken tv-programma’s, en dat is goed voor de promotie van de stad’.

 

Gemeentelijk toezicht
Ook sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake staat positief tegenover de financiële injectie. ‘Directies van profclubs staan bekend om hun opportunisme. Verdiend geld wordt vaak te snel uitgegeven. Het is daarom een goede zaak dat de gemeente Eindhoven het stadion en trainingscomplex gebruikt als onderpand. Verder raad ik aan om een toezichthouder van de gemeente in het bestuur te zetten. Hij kan het financiële management dan controleren’, legt Van den Wall Bake uit.

Mismanagement
Derksen is het met hem eens. ‘De eredivisie is één groot festival van mismanagement. Ik begrijp niet dat mensen die een club leiden nooit fatsoenlijk zaken kunnen doen. Vaak hebben ze zelf goedlopende ondernemingen, terwijl bij hun clubs de deurwaarders op de stoep staan. Ze parasiteren op het feit dat er altijd wel een gemeentelijke suikeroom is die de club redt’. Hij heeft advies voor politici: ‘Maak bestuurders van clubs hoofdelijk aansprakelijk voor het financiële wanbeleid, want dan zul je zien dat het ineens een stuk beter gaat’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Oplossingen?
1. club moeten werken met een sluitende begroting;
2. zo niet: sowieso geen financiële steun van Overheid;
3. reëel en beperkt salarisplafond stellen voor personeel (voetballers, trainers, manager, administratie etc.). Daarnaast winstdelingsregeling voor een nader te bepalen percentage van de winst.
Door gerrie op
Socialisten kijken meer naar voetbal dan kapitalisten. Ik snap er helemaal niks meer van. Waarom mag een voetballer een vermogen verdienen en de directeur van bijvoorbeeld Nuon niet?? Socialisten sponseren het kapitalisme.
Door Hart (Controller) op
Wij kennen allemaal de argumenten van voor en tegen subsidiering van betaald voetbal.
Als je dit wilt gaan tegenwerken zal iedere individuele nederlander zelf actie moeten ondernemen.
Geen voetbal meer kijken, geen merchandising, en wordt lid van vereniging / stichting / politieke partij die tegen dit soort praktijken zijn.
Wat zitten te 'schreeuwen' op internet heeft geen zin. Kijk maar naar de actiebereidheid van de voetbalsupporters die zetten het poliltiek bestuur onderdruk. Begin eenvoudig, een brief of een mail naar de gemeente om de subsidieverstrekking tegen te gaan kan ook. Een rechtszaak starten etc. Wat houd je tegen, of wil je alleen maar schreeuwen, maar niets doen omdat je bang bent.
Door Ton (burger) op
Argumenten als naamsbekendheid , imago belang voor de stad mag best waar zijn. Alleen prof. voetbalclubs zijn in feite gewoon commerciële bedrijven met een bedrijfsrisico met als doelgroep amusement. Spelers zijn procuctiemiddelen die nauwelijks een sociale binding hebben met het bedrijf. Ik onderschrijf Frank van Hoven. Waarom dragen de voetballers zelf niet bij aan het gezond maken het bedrijf. Het is gemakkelijk de soms waanzinnig hoge salarissen met overheidsteun in stand te houden. Je kunt je afvragen of uit een oogpunt van algemeen belang het sociaal verantwoord is de voetbalmiljoenen te ondersteunen.
Door Maarten Noordhoff (beleidsadviseur) op
Ik stel één simpele voorwaarde voor: salarissen van door overheid ondersteunde bedrijven/instellingen mogen niet hoger zijn dan de Balkenendenorm.
Door Marten (gemeenteambtenaar) op
Bijna wekelelijks heeft Johan Derksen in zijn TV-show kritiek op een oud gemeentesecretaris (Gudde) die een topfunctie vervult bij Feijenoord, waarbij hij zich geregeld laat ontvallen dat ambtenaren geen verstand van het leiden van een profvoetbalbedrijf hebben. Je vraagt je af hoe zich dat verhoudt tot zijn huidige pleidooi voor gemeentelijke controle op clubmanagement.
Door Frank van den Hoven (journalist) op
Het is altijd hetzelfde ged...oe met die voetbalclubs. Eerst voor tientallen miljoenen nieuwe megalomane stadions bouwen en vervolgens in financiële nood komen. En de gemeente dus alle burgers kunnen weer dokken. Waarom dragen de voetballers zelf niks bij als ze zo graag hun ding willen blijven doen? Als die 20 man per club allemaal een tonnetje inleveren van hun miljoen ofzo honorarium (of rentevoordeel op hun hypotheek :-) ) zijn we er ook.
Door Van de Ven (burger) op
Derksen heeft zeker nog nooit van risico's gehoord? En zeker als het om pulbieksgeld gaat. De raad mag zeker zelf bepalen of ze hun centen zetten op prof of op breedte sport? Daar gaat Derksen niet over.
Door Johan Piet (accountant voor MVO) op
Vallen de profvoetballers dan ook automatisch onder de Balkenende-norm?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners