Advertentie
financiën / Nieuws

Den Haag pakt wanbetalers gemeentebelasting hard aan

Den Haag gaat de boetes voor het ontduiken van belasting flink verzwaren.

24 maart 2011
Den Haag gaat de boetes voor het ontduiken van belasting flink verzwaren. Wanbetalers voelen de nieuwe aanpak niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun ‘heilige koe.’ De deurwaarder laat het bankstel voortaan staan, maar sleept de auto weg.

Ontduiking
Den Haag wil met hogere boetes en het vergroten van de pakkans een eind maken aan ontduiking van belastingen als riool- en afvalstoffenheffing, toeristen- en hondenbelasting, OZB en precario.

Mild regime
Den Haag kent tot nu toe een mild boeteregime. Zelfs als iemand opzettelijk belasting ontduikt, bijvoorbeeld door in strijd met de waarheid te melden dat de hond is weggedaan, wordt maar de helft gerekend van het boetebedrag dat wettelijk is toegestaan. Dat gaat naar 100 procent. Ondernemers die sjoemelen met de aangifte toeristenbelasting, kregen een boete van 5 procent van hun aanslag. Dat wordt 25 procent.

Eenvijfde
Bijna eenvijfde van de aanslagen voor woonlasten die Den Haag verstuurt, wordt niet op tijd betaald, zegt woordvoerster Milja de Zwart. Deze mensen krijgen een aanmaning à zeven euro. De kosten lopen daarna op tot uiteindelijke bijna 400 euro voor een proces verbaal van verkoop voor in beslag genomen goederen.

Scanbus
Niet alleen de boetes gaan omhoog, de gemeente zit wanbetalers meer op de huid. Zo wordt de inzet van de scanbus verdubbeld. Die kan op basis van het kenteken achterhalen welke rekeningen de autobezitter bij de gemeente nog heeft open staan. Als het nodig is, stapt de deurwaarder direct uit om tot actie over te gaan: het in beslag nemen van de auto.

Dwingen
Woordvoerster De Zwart: ‘Dat kan natuurlijk alleen als er al aanmaningen en aankondigingen zijn verstuurd – je moet een hele procedure doorlopen. Maar er is al vrij snel een moment dat je, onder dreiging van het wegslepen van de auto, mensen kunt dwingen tot betaling.’

Bankstel
De auto blijft daarbij een effectief dwangmiddel, heeft Den Haag gemerkt. De oude methode, het weghalen van de inboedel, bleek weinig effect te sorteren, aldus De Zwart. ‘Meubels brengen weinig op, dus dat helpt niet bij het opheffen van de schuld. Bovendien raakt het weghalen van de auto mensen gevoelsmatig veel harder dan het meenemen van het bankstel.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Haagse bluf. De gemeente deugt niet, althans sommige medewerkers die zelfs in staat zijn om bij de rechter te liegen (als vertegenwoordigers van de gemeente). Het schijnt de meest integere gemeente van Nederalnd te zijn, alleen niemand beaamt dat...
Advertentie