of 59179 LinkedIn

Deloitte koopt conflict met Groningse gemeenten af

Accountant Deloitte heeft een claim afgekocht van de Groningse gemeenten Bedum, De Marne en Winsum. ‘Na onderhandelingen’ is er volgens verantwoordelijk wethouder Blok van Winsum sprake van een tegemoetkoming in de meerkosten die onder andere zijn gemeente moest maken.

Accountant Deloitte heeft een claim afgekocht van de Groningse gemeenten Bedum, De Marne en Winsum.

Contractbreuk

De drie gemeenten hadden een claim ingediend tegen Deloitte, nadat het accountantskantoor in de zomer van vorig jaar tussentijds het lopende contract verbrak. Daarvoor had Deloitte jarenlang als huisaccountant voor de drie gemeenten gewerkt. Bedum, De Marne en Winsum eisten dat Deloitte de gemeenten tegemoetkwam voor de meerkosten die zij na de onverwachte contractbreuk moesten maken. Om alsnog de jaarrekening 2016 te kunnen laten controleren – een wettelijke verplichting – moesten de gemeenten per direct op zoek naar een andere accountant. Op de eerste aanbesteding reageerde geen enkel bedrijf. Na de vele publiciteit daaromheen meldden zich op het laatste moment vrijwillig enkele bureaus. Uiteindelijk gingen de gemeenten met nieuwkomer Vallei Accountants uit Woudenberg in zee. Die gaat tot 2019 de controletaken verrichten.

 

Onbehoorlijk

Harmannus Blok, wethouder van financiën in Winsum, noemde de contractbreuk van Deloitte vorig jaar onbehoorlijk. ‘Van een accountant verwacht je niet dat hij eenzijdig een lopend contract opzegt. Wij willen dat Deloitte de extra kosten vergoedt die wij als gemeenten moeten maken om een nieuwe accountant aan te stellen’, zo liet de CU-wethouder toen optekenen in het Financieele Dagblad. De eerder ingediende claim – waarvan het bedrag destijds niet bekend is gemaakt – is nu van tafel.

 

Laag tarief

Over de hoogte van de afkoopsom doet wethouder Blok geen mededelingen. Er is volgens hem ‘na onderhandelingen’ sprake van een tegemoetkoming in de meerkosten die onder andere zijn gemeente moest maken. ‘Deloitte hadden we voor een vrij laag tarief. Aan het nieuwe bureau zijn we meer kwijt. Bovendien hebben we inzake de werving externen moeten inhuren. En meerkosten zaten ook in het proces en het gedoe eromheen’, zegt Blok.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JB op
De VNG had lang een eigen accountantsbureau, dat bijna alle gemeenten (op wat grotere na) controleerde en veel woningcorporaties. Tegen de eeuwwisseling ging het op in een ander kantoor, dat zich daarmee van een stevige positie in die markt voorzag en tot de grote vijf ging behoren. Nu passen gemeenten en woningcorporaties niet meer in de portefeuille en hebben zij de grootste moeite om een accountant te vinden...
Door Jan op
Toilet en Douche, zoals Deloitte en Touche in de volksmond wordt genoemd, heeft zijn zonden weer weggewassen.