Advertentie
financiën / Nieuws

Dekkingsgraad ambtenarenpensioen bereikt kritische grens

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is afgelopen maand verder verslechterd. Het grootste pensioenfonds van Nederland zag zijn dekkingsgraad in juli de kritische grens bereiken, waardoor de kans is gegroeid dat de uitkeringen volgend jaar worden verlaagd.

15 augustus 2016

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is afgelopen maand verder verslechterd. Het grootste pensioenfonds van Nederland zag zijn dekkingsgraad in juli de kritische grens bereiken, waardoor de kans is gegroeid dat de uitkeringen volgend jaar worden verlaagd.

Verlaging
De dekkingsgraad van het ABP bedroeg eind juli 89,9 procent, tegen 90,6 procent een maand eerder. Daarmee staat de graadmeter voor de mogelijkheden van het fonds om aan zijn toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen op de kritische grens van circa 90 procent. Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de gemiddelde dekkingsgraad in de voorgaande twaalf maanden bepaald of pensioenen daadwerkelijk moeten worden verlaagd. Dat gemiddelde, de zogeheten beleidsdekkingsgraad, zakte in juli naar 93,5 procent.
 

Miljarden minder
De dekkingsgraad van het ABP werd afgelopen maand vooruitgeholpen door goede rendementen op beleggingen. Dit bood echter onvoldoende tegenwicht aan de bijzonder lage rente. Het ABP zag zijn beschikbaar vermogen vorige maand met 7 miljard euro aanzwellen, tot 379 miljard euro. Daar stond echter een toename met 10 miljard euro van de totale toekomstige verplichtingen tegenover. Die bedragen nu 421 miljard euro. (ANP)

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Maak me wakker als de dekkingsgraad naar O is gezakt.
André Wacquier
Er is 1 oplossing om het tij te keren: huidige bestuur is onbekwaam en wordt er zelf wel beter van. Daarom eruit kachelen en vervangen door echte deskundigen, geen vakbondsleden en zo. De lage rente is geen excuus, ING heeft een dekkingsgraad van 130% en heeft toch ook te maken met de lage rente..
G. Woudstra / Bezwaar en beroepsmedewerker
In plaats van de bankwereld zou het pensioenfonds hypotheken aan huidige en toekomstige huiseigenaren kunnen gaan verstrekken. Men vangt zo twee vliegen in een klap. De monopolypositie in het bankwezen wordt op die manier weer teruggebracht naar normaal en de dekkingsgraad van het pensioenfonds wordt vooruitgeholpen.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
Jammer dat ABP in tegenstelling tot ING heeft verzuimd renterisico af te dekken. Tot rente gaat stijgen blijft dekking ABP beroerd.
H. Wiersma / gepens.
Het ABP-tekort heeft o.m. te maken met:

1. de 'diefstal' van het Rijk uit het ABP bij 'de privatisering' van het fonds in 2001.

2. de belachelijke lage rekenrente die het ABP moet hanteren van de Nederlandse Bank voor toekomstige verplichtingen.

3. de veel te lage pensioenpremie die deelnemers nu betalen (in het verleden werd wel 24% (werknemer/werkgever samen) afgedragen!

4. gedeeltelijke salarisverhogingen via verlaging pensioenpremies e.d.

5. diverse ABP-besturen hebben hieraan lijdzaam meegewerkt of aan mee moeten werken.

Hoogste tijd dat de knuppel eindelijk eens door een ABP-bestuur in het hoenderhok wordt gedeponeerd.
Paul Coret / Adviseur
De dekkingsgraad wordt bewust laag gehouden zodat straks minder moet worden uitgekeerd. Daarnaast heeft het ABP een belachelijke overhead. Beleggen kan geautomatiseerd evenals het beheer van de pensioenen. Scheelt meteen huur van luxe appartementen op Manhattan en talloze business class vluchten voor de "deskundige beleggers" In principe zou een organisatie van 20 fte voldoende moeten zijn.
Post
Doordat blijkbaar de ECB de rente in Europa zo laag houdt, betalen wij hier het gelag. We worden volkomen uitgezogen en de grote diefstal in het verleden door de regering destijds (Kok en Lubbers) moeten de ouderen bloeden. Ook het ABP bestuur faalt en het wordt hoog tijd dat die opkrassen en er een vakkundige leiding gaat komen. Beter zou het nog zijn, dat al die pensioenfondsen worden samengevoegd tot maximaal vier en de enorme geldverspilling die de overhead met zich meebrengt ongedaan wordt gemaakt.
Frans Ott / Projectleider
Nadat de babyboom geprofiteerd heeft van premiewoningen, tot geboortejaar 1950 van uitstekende VUT regelingen en tot voor kort ook gebruik kon maken van vertrekregelingen is nu de onzekerheid over de hoogte van het pensioen. Echter de grootste onzekerheid wordt m.i. de AOW door het beperkt aantal jongeren die dit moeten opbrengen in Nederland. Verder maak ik mij over geld geen zorgen, gezondheid en wat je nog zal kunnen doen op de oude dag is veel belangrijker.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Frans Ott Hoe krijgt u in zo'n kort bestek zoveel onzin bij elkaar geschreven. De babyboomers werden toen zij de huwbare leeftijd bereikten geconfronteerd met schrijnende woningnood. In Rotterdam kon je na het vervullen van je militaire dienstplicht (anderhalf jaar afgeknepen voor een habbekrats) niet eens een huisje onder de huurwaarde bemachtigen zonder een ambtenaar om te kopen en dus begon je met in te wonen bij je ouders. Toen zij aan een koopwoning toe waren brak een enorme economische crisis uit met 800.000 werklozen op een veel kleinere beroepsbevolking dan tegenwoordig en steeg de hypotheekrente naar 13 %. Nu is dat amper 2 %. Toen zij begonnen met werken betaalden zij AOW-premie voor generaties die dat zelf niet of slechts gedeeltelijk hadden gedaan en later betaalden zij 30 jaar lang VUT-premie, eveneens voor voorgaande generaties. Toen zij er zelf aan toe waren werd de VUT razendsnel afgebouwd. Babyboomers hebben in de naoorlogse tijd het meeste bijgedragen aan het onderhoud en de uitbouw van de sociale verzorgingsstaat en daar krijgen zij het minste voor terug. Degenen die het meest van de welvaart (onder andere dankzij de aardgasbel) hebben geprofiteerd is juist de huidige midlife-generatie waartoe de heer Ott waarschijnlijk wel behoort. Die is ook in veel grotere welvaart opgegroeid dan de babyboomers, voor wie het in hun jeugd nog Schraalhans de keukenmeester was. En nu zij van hun aanvullende pensioen (=uitgesteld loon) moeten gaan leven worden zij aan alle kanten fiscaal gediscrimineerd (Houdbaarheidsbijdrage, Wet Uniformering Loonbegrip, Belastingplan 2016), dat alles in strijd met de Grondwet (artikel 1), Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (artikel 14) alsmede het Internationaal Verdrag voor Burgerlijke Rechten en Politieke Rechten (artikel 26). En terwijl de miljarden in de pensioenfondsen stromen en er elk jaar veel meer geld bij komt dan afgaat moeten diezelfde puissant rijke fondsen zich als gevolg van politieke manipulatie arm rekenen via een absurde rekenrente in plaats van op basis van de riante rendementen.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Frans Ott (vervolg)

Waar ik nog verzuimde op in te gaan was uw opmerking dat een beperkt aantal jongeren de AOW zouden moeten opbrengen. Ook dit is onjuist en op een kwalijke manier suggestief. Veel post-actieven en ook ik dragen van hun pensioen dat net als vakantiegeld uitgesteld loon is (soms veel) meer belasting af dan zij aan AOW ontvangen. Wijlen Wim Aantjes heeft daar in zijn betere jaren al eens een boek over geschreven. Dus leggen de babyboomers nog steeds toe op de geldverslindende moloch die de overheid is en in het bijzonder voor de fiscaal zwaar gediscrimineerde post-actieven. En wat de door u aangegeven cesuur van 1950 betreft: alle babyboomers geboren vóór 1950 zagen de prepensioenregeling waarvoor zij dertig jaar (naast AOW- en pensioenpremie) lang premie hadden betaald door het centrum-rechtse kabinet Balkenellende tot op het bot uitgekleed worden, zodat veel babyboomers er voor bedankten, omdat het een enorme aderlating voor hun aanvullend pensioen zou betekenen. Met andere woorden, die riante VUT van u daar hebben ALLE babyboomers naar kunnen fluiten. Die hebben zij vooral betaald voor generaties die aan hen vooraf gingen en die vaak ook al niet de volledige AOW hadden betaald.
N Vollebergh
Mogen we al bij het ABP weg?
Jeannette
Meneer van Ooijen, Mijn hartelijke dank voor uw heldere uitleg en terechtwijzing op de kleinzielige denkwijze van de heer Ott, welke helaas door veel jongeren zo ervaren wordt. Zou de heer Ott ooit zijn eigen sokken gestopt hebben zou ik zo mijn moeder kunnen horen zeggen als ik haar dit zou laten lezen. Waar de jongeren van nu aan moet werken is opzetten van een goede eigen spaarpot voor later.
robert sabee / adviseur (ambtenaar)
Ik krijg jeuk van dergelijke berichten en ik snap zo langzamerhand weinig meer van de gevolgde logica . Een pensioenfonds moet beleggen en geen rente trekken. De rendementen zijn uitstekend, waardoor het vermogen toegenomen is tot 379 miljard euro. Waarom laten we ons leiden door een Brussels rentedictaat? Wie bedenkt zoiets? Waar is het gezonde verstand gebleven?
H. Wiersma / gepens.
Een antwoord op andere emails.

De beleggingsmogelijkheden van het ABP zijn behoorlijk beperkt en worden qua percentages gedomineerd door de DNB (Klaas Knot), alhoewel het ABP toch zou zijn geprivatiseerd (????).

Het investeren in hypotheken vindt reeds plaats via het ABP. Maar dat is op dit moment ook geen vetpot, nog afgezien van de daaraan verbonden risico's. Op dit moment zou (wellicht) een investering in goed renderende nieuwbouw huurwoningprojecten interessanter kunnen zijn.
henk
Ik ben helemaal klaar met het abp En Klaas knot. Ik wil MIJN geld terug! Het lijkt wel alsof de regering Klaas knot, Abp in de hele discussie vergeten dat het mijn spaargeld is.
henk
Oja en dat vergeet ik nog. Met teruggeven bedoel ik ook het door de regering gestolen geld......
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Dhr van ooijen heeft gelijk en zeker dat dhr ott onzin uitkraamt . Ik ben sinds mijn 50 ambtenaar nu 63 . Voor mijn 50 volcontinu in de haven, international chauffeur en in de beton centrales gewerkt aan uren tropenjaren gemaakt vut premies af moeten dragen aow en pensioen en ik moet ook tot 66 en vier maanden Hoezo profiteren van alle afdrachten . En doordat nu alle 60 plus doorgaan en blijven zitten komen jongeren niet aan de bak . Wordt tijd dat overal de bezem doorgaat regering ,pensioenfondsen en andere instanties die deze onzin bedacht hebben . Wel een miljoen uittrekken om van alles wat hier binnen komt lopen straks met bejaarden te gaan wandelen en meer van dit soort onzin . Het wordt echt tijd voor grote veranderingen in dit land en tijd dat de mensen hiertegen massaal in opstand komen
Advertentie