of 62812 LinkedIn

Definitief pensioenakkoord bereikt

Vakbonden, werkgevers en het kabinet hebben een definitief akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat hebben voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW, FNV-voorman Han Busker en minister Wouter Koolmees bekendgemaakt na overleg op het ministerie van Sociale Zaken.
© Shutterstock
5 reacties

Vakbonden, werkgevers en het kabinet hebben een definitief akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat hebben voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW, FNV-voorman Han Busker en minister Wouter Koolmees bekendgemaakt na overleg op het ministerie van Sociale Zaken.

Geen rekenrente en dekkingsgraden

De overeenkomst is een uitwerking van het pensioenakkoord dat de partijen vorig jaar al sloten. Om het stelsel op termijn betaalbaar te houden worden de uitkeringen meer afhankelijk gemaakt van de financiële prestaties van de pensioenfondsen. Dat betekent dat de pensioenen bij tegenspoed sneller moeten worden gekort, maar in betere tijden ook sneller weer kunnen stijgen. Het betekent ook dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van rekenrente en dekkingsgraden.

 

Niet korten

Verder hoeven zoals verwacht pensioenfondsen niet te korten op hun pensioenen. Daartoe is besloten 'gegeven de zeer uitzonderlijke economische situatie'. Een pensioenfonds moet dan wel een dekkingsgraad van 90 procent hebben aan het eind van dit jaar.

 

Transparanter en persoonlijker

'Het stelsel wordt transparanter en persoonlijker, en sluit beter aan bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Ook biedt het nieuwe stelsel eerder perspectief op een koopkrachtig pensioen en blijven premies voor ondernemers stabiel. Ook kunnen zelfstandigen gemakkelijker pensioen opbouwen', aldus een verklaring van Koolmees' ministerie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Monique op
Ik hoop wel dat de dekkingsgraad van het ABP dan nog wat stijgt, anders hebben we de 1e korting al te pakken. Vind het echt onbegrijpelijk dat dit nu opeens rond is op het moment dat de economie instort. Misschien de voorgaande jaren van hoogtij eerst maar compenseren...
Door Petra op
@de vries

Het is nog simpeler: de potten van het ABP raken niet leeg, wat er ook gebeurt. Ook al wordt er vanaf vandaag geen € premie meer ingelegd dan is er nog genoeg geld om voor de komende 40 jaar de beloofde pensioenen uit te betalen.

Laten we stoppen met het gedoe rond de rekenrente. 'Den Haag' weigert zich ten enenmale netjes te gedragen en de ons toegezegde waardevaste pensioenen te laten ontvangen.

Den Haag is er echt niet voor ons, zoals het hoort, wij helaas wel voor Den Haag.
Door de vries (Ambtenaar) op
@hans: vasthouden aan de rekenrente werd gedaan omdat ook vastgehouden werd aan de pensioenbelofte. Het ene gaat niet zonder het andere. Laat je de rekenrente los (en stap je dus over op beleggingsrendement) san moet je de pensioenbelofte ook los laten. En dat gebeurt in dit akkoord (een beetje). Zo simpel is het. De rekenrente wordt dus niet 'opgegeven'.
Door Henk op
Al tientalllen jaren zijn de pensioen niet geïndexeerd. De bonden moeten indexatie eisen. Met terugwerkende kracht. Dit kan betaald worden uit de gestolen miljarden door Lubbers.
Door Hans op
Jarenlang hield de politiek vast aan de (beleids)rekenrente die abnormaal veel lager was dan de beleggingsrendementen van de fondsen zelf. En nu de beurzen zijn ingestort, geeft de politiek dit op eens op, nota bene met instemming van de vakbonden. Ben benieuwd hoe veel die bonden daar voor betaald krijgen (2019: € 21,- per werknemer). Hoe veel werknemers vertegenwoordigen die bonden nog? Ik vermoed nog niet een derde! Pure volksverlakkerij!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners