of 59854 LinkedIn

Deel Woudenberg betaalt al jarenlang geen ozb

Een deel van de Woudenbergse huishoudens en bedrijven heeft een aantal jaar geen WOZ- aanslag van ontvangen en dus geen onroerendezaakbelasting (ozb). Juichen kunnen de geluksvogels echter niet, want de gemeente gaat ze alsnog de aanslagen opleggen over de periode 2017-2019.
© Shutterstock

Een deel van de Woudenbergse huishoudens en bedrijven heeft een aantal jaar geen WOZ- aanslag van ontvangen en dus geen onroerendezaakbelasting (ozb). Juichen kunnen de geluksvogels echter niet, want de gemeente gaat ze alsnog de aanslagen opleggen over de periode 2017-2019.

De fout kwam aan het licht bij analyse die werd uitgevoerd in het kader van de belastingsamenwerking die de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel aangaan met de gemeente Veenendaal.

 

Verbouwingen

Op dit moment wordt onderzocht bij welke woningen en bedrijven de belastingheffing niet (of niet juist) heeft plaatsgevonden en hoeveel de gemeente aan inkomsten heeft misgelopen. Het betreft volgens de gemeente Woudenberg voornamelijk woningen en bedrijven waar de afgelopen drie jaar sprake was van nieuw- of verbouwactiviteiten.

De gemeente laat weten dat dit jaar de aanslagen over de periode 2017-2019 voor woningen en niet-woningen alsnog worden opgelegd bij inwoners en bedrijven, waarbij de belastinginning niet of niet juist heeft plaatsgevonden. Zij zullen de nog niet betaalde ozb over deze jaren dus alsnog moeten betalen.

 

 

Aanleiding onderzoek

Aanleiding van het onderzoek was het voornemen van Woudenberg om per 1 januari 2020 de basisregistratie BAG/WOZ en de heffing en inning van de gemeentelijke belastingen bij de gemeente Veenendaal onder te brengen. Op dit moment voeren de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg de belastingtaken nog gezamenlijk uit, waarbij de aansturing van het belastingteam bij de gemeente Scherpenzeel ligt. Om te zorgen voor een soepele overgang naar Veenendaal is het belangrijk dat de basis op orde is. Daarom is er geanalyseerd of de gegevens die het team belastingen beheert actueel zijn. Uit deze analyse bleek dat er in de WOZ-administratie mutaties ontbreken en daarmee niet overeenstemmen met de gegevens in het Kadaster en de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mr A.F. le Gras (Bestuursadviseur) op
Foutje of slecht bestuur ?
Zou het niet zo zijn dat de basisgegevens van een administratie ALTIJD op orde moeten zijn en niet alleen als een administratie moet worden overgedragen ? Anders gezegd : is hier niet gewoon sprake van achterstallig cq slecht onderhoud en dus van verwijtbaar slecht bestuur? Volgende vraag is of het dan wel zo vanzelfsprekend cq redelijk is om de gevolgen daarvan te verhalen op de betreffende belastingplichtigen? Want wie is hier nu eigenlijk in gebreke gebleven ?
Door Spijker (n.v.t.) op
De bureaucratische, subjectieve en slecht uit te voeren/uitgevoerde WOZ/OZB-wetgeving kan beter vandaag dan morgen nog op de schop. Vervang deze voor burgers voor een bedrag per ingezetene en voor bedrijven voor een bedrag, gerelateerd aan de omzet en/of personeel.
Door Alexander (oud-raadslid) op
En niemand van de bedrijven reclameerde ?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners