of 62688 LinkedIn

Cuijk wil uitleg van Rijk over wachtgeldregeling

Wethouder Gerard Peeters
Wethouder Gerard Peeters
1 reactie
Het college van burgemeester en wethouders van Cuijk gaat bij het Rijk om opheldering vragen over het wachtgeld dat de gemeente moet betalen aan voormalig PvdA-wethouder Gerard Peeters. Cuijk blijkt ook te moeten opdraaien voor het bedrag over een eerdere periode, toen hij werkzaam was als wethouder voor de gemeente Lith.

Raadsverkiezingen
Peeters ging op 1 juni 2009 als wethouder van Lith over naar Cuijk, ter vervanging van zijn afgetreden collega Ko Kroet. Na de raadsverkiezingen van verleden jaar was Peeters vanaf 12 april 2010 wethouder af. De voormalig bestuurder heeft recht op een wachtgeldbedrag van 368.000 euro na zijn werkzaamheden voor beide gemeenten, maar dat komt in zijn geheel voor de rekening van Cuijk.

Terugwerkende kracht
‘Wij vinden het als gemeente niet terecht dat we ook moeten betalen voor Peeters’ periode als wethouder van Lith. Waarom geldt zo’n maatregel met terugwerkende kracht? Cuijk wil uitleg van het Rijk’, laat Erik van de Ligt van de gemeente weten. De nieuwe wachtgeldregeling, die onderdeel is van de Algemene Pensioenwet voor Politieke Ambtsdragers (APPA), is ingetreden sinds februari 2010, twee maanden voor het vertrek van de wethouder.

 

Loopbaanprincipe
Volgens woordvoerder Richard Gielen ziet het ministerie van Binnenlandse Zaken de brief van Cuijk graag tegemoet, maar zal het in zijn antwoord verwijzen naar het ‘loopbaanprincipe’ van de APPA. Dit houdt in dat wanneer een ambtenaar zonder onderbrekingen politieke ambten bekleedt, de uitkeringslasten in principe betaald moeten worden door de laatste instantie. Alleen na de beëindiging van een bestuurlijke functie waarbij de vergoeding lager is dan bij de vorige, geldt die regel niet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gerritsen op
Laat deze wthouders maar eens werken voor behoud van uitkering. Gewoon vuurwerk opruimen en sneeuw scheppen. Wil ik nog wel eens zien of zij dit wachtgeld nog willen. Als je een goed pensioen wil moet je gewoon even wethouder worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners