of 58952 LinkedIn

CPB: Windmolens vijf jaar in de koelkast

Het Centraal Planbureau stelt dat de komende vijf jaar geen windmolens op land meer gebouwd moeten worden. De vraag naar energie is te laag.
12 reacties

De plannen om meer windmolens op land te plaatsen, kunnen het beste 5 jaar worden uitgesteld. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) maandag dat op verzoek van het kabinet naar de financiële gevolgen van de voornemens keek.

Uitbreiding verliesgevend
Volgens het CPB is uitstel van de operatie om 3500 megawatt aan windenergie op land te realiseren het beste nu er tijdens de economische crisis weinig vraag is naar energie. Er is overcapaciteit en de prijzen zijn zo laag dat elke uitbreiding van de productie verliesgevend is, aldus het planbureau dat aangeeft dat de elektriciteitsprijzen weer zullen gaan stijgen, als de economie weer aantrekt.

Minder subsidies
Uitstel van de plannen is volgens het CPB bovendien gunstig voor de staatskas, omdat er minder subsidies verstrekt hoeven worden. Nadeel is wel dat het voor Nederland lastiger wordt om de afspraken na te komen dat in 2020 van alle energie 16 procent duurzaam wordt opgewekt en de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 20 procent moet zijn verminderd. Het uitstel zou kunnen leiden tot boetes van de Europese Unie, maar op de doelen op het gebied van onder meer milieu en klimaat heeft het weinig effect, aldus het CPB.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Deze overcapaciteit is onder andere veroorzaakt door de overbodig nieuw geplaatste kolencentrales in Eemshaven etc. Met dank aan Nuon en Essent. Hoe bedoel je geld weggooien?
Door AK op
Waar was het CPB toen men 6 miljard uittrok voor die kolencentrales - oude prehistorische techniek-...
Door Henk Daalder Windparken Wiki op
EZ en het CPB zijn met paniekvoetbal bezig, kennelijk voelen de fossiel belangen van EZ zich bedreigd.
Laat niemand de vergissing begaan dat het CPB "onafhankelijk" is. In hun analyse hebben ze allerlei fouten en bedenkelijke keuzes gemaakt.

Op mijn blog noem ik er een paar:
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/06/pa …

De belangrijkste fout is de aanname dat stroom uit windmolens altijd via de markt verhandelt moet worden. Dat is niet zo.
Burgers en bedrijven kunnen zelf een eigen stukje windpark kopen, en daarmee hun eigen stroom opwekken. Die stroom bereikt de markt niet. Deze burgers en bedrijven gebruiken hem zelf, tegen kostprijs.

Een ander gevaarlijke constatering is dat Nederland, kennelijk, duurzame stroom onvoldoende voorrang geeft, zoals moet van de EU. Dat kan al sneller tot boetes leiden dan pas in 2020.

Door werkeloze (bank zitter) op
Worden de subsidies voor Noord Afrika dan ook stop gezet voor wind en zonne energie (3,8 Miljard per jaar )?
Door Gerrie op
In Nederland hebben we de mond vol over duurzaamheid. En maar lekker profileren en raak lullen. Er gebeurt op duurzaamheidsgebied maar bar weinig, ja lekker lullen hoe een ander het moet doen. Een beter milieu begint bij een ander.
Door Lady op
Windmolens zijn te duur want er is nu te weinig vraag naar energie, dus uitstellen die bouw. Dat is samengevat de boodschap van het CPB. Ik heb er ook nog een in dezelfde categorie: Laten we voorlopig geen kosten maken bij defensie, dus geen nieuwe vliegtuigen en ander materieel en laten we ook de omvang van het defensiepersoneel terugbrengen, want daar hebben we in tijd van vrede toch niets aan. Dat kost alleen maar geld. Die uitgaven kunnen we beter uitstellen tot het oorlog is, want dan levert het veel meer effect op. Ik dacht dat de P voor plan stond, maar enige toekomstvisie ontbreekt.
Door Ton Hirdes op
Het blijft verbazen het verhaal van het CPB. Want we moeten als NL wel een Europees doel voor duurzame energie halen. Doe je dat niet met wind, dan moet het anders en dat kost ook (meer) geld, maar dat alternatief rekent CPB niet mee. Bovendien constateert CPB dat wind op zich over levenscyclus positief uitpakt; het zou in hun optiek hooguit nóg beter kunnen. Maar dat geldt dan voor alle soorten duurzame energie! Zie ook http://www.nwea.nl/Persbericht%20studie%20CPB
Door Linden op
Van het CPB mag je toch verwachten dat ze het begrip "langere termijn" kennen. Je hoeft geen groot profeet te zijn om te voorspellen dat de fossiele brandstoffen schaarser zullen worden en dus duurder. Slimme jongens daar.
Door Henk Daalder Windparken Wiki op
We weten al dat de lobbykracht van de fossielen groot is.
Maar nu overdrijven ze het wel erg sterk.

Stroom uit windmolens is nu al goedkoper dan de commerciële stroomprijs, dus met de bouw van windmolens komen we sneller uit de crisis.
Als we de duurzame stroom maar niet verhandelen op de fossiele energie markt.
Voor eigenaren van een stukje windpark, kost stroom maar 2 tot 5 cent.

Ik begrijp best dat de EZ ambtenaren die voor Shell werken, zenuwachtig worden.
Maar laat ze de fossiele belangen dan adviseren zelf windmolens te bouwen.

Op de Nationale winddag conferentie vertelde UVA wetenschapper Maarten Wolsink ook al dat niet burgers maar de fossiele energie markt en het fossiele politiek-industriële complex de echte weerstand tegen duurzaam vormen
Door marjolein op
Op die manier worden de energiedoelstellingen voor 2020 inderdaad niet gehaald. Regering is in dit land vooral achteruit kijken. Wanneer wordt de gaslantaren in ere hersteld? En de flambouw?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners