of 59082 LinkedIn

CPB: Investeringen juist niet naar voren halen

Gemeenten die investeringen naar voren halen om de economie een handje te helpen, zijn verkeerd bezig. Het is volgens het CPB juist beter niet te veel met de geldbuidel te rammelen.
4 reacties
Gemeenten die investeringen naar voren halen om de economie een handje te helpen, zijn verkeerd bezig. Het is volgens het CPB juist beter niet te veel met de geldbuidel te rammelen.

Niet opgevolgd
Dat is de strekking van het advies van het Centraal Planbureau (CPB) aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit advies is niet opgevolgd in het plan waarmee gemeenten de economische crisis te lijf willen gaan. Daarin staat dat gemeenten graag iets extra’s doen: het naar voren halen van geplande investeringen vanwege de ‘positieve gevolgen’ voor de economie. Het VNG-bestuur roept gemeenten op rioleringen te vervangen, onderhoud aan scholen te plegen en wegen versneld aan te leggen.

 

Beperken
Het CPB wil dat lagere overheden zich vooral beperken tot het vermijden van bezuinigingen en het niet verhogen van de belastingen.

 

Lees hier het artikel 'Crisis gewoon uitzitten' uit Binnenlands Bestuur nummmer 5, 30 januari 2009

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Meerdink (Adviseur) op
Een deel van de achtergrond van de 'CBS-gedachte' is m.i. correct. Belastingverhoging is contraproductief.
Zolang echter met de investeringsimpuls meer middelen de economie 'ingepompt worden' dan in deze 'probleemperiode' er via belastingen weer aan onttrokken worden, is er sprake van demping van de slechte ontwikkeling.
Dus: doe het uit reserves en/of activeer de investeringen
Door Cristine (kritisch denker) op
Dit is precies gelijk aan de oproep die Minister Bos heeft gedaan.
Waarmee weer eens is aangetoond dat het CPB niet onafhankelijk is, maar gewoon staatspropaganda.
Door Lucas Kremer (adviseur) op
Niet eens met CPB. Als de overheid nu niet investeert, zakt de economie als een plumpudding in elkaar. Een sector als de bouw zal het erg zwaar krijgen, met als gevolg vele honderd duizenden werklozen (in de bouw en toeleverende bedrijven). Dat is een erg hoge prijs voor uitzitten van de crisis. Dit sombere scenario is te voorkomen door nu 10 mld. rechtstreeks in de bouw te investeren, in plaats van geld in financiele instellingen te pompen.

Door T.E.Jaroszek (accountmanager) op
Is de exacte tekst van het CPB-advies openbaar beschikbaar? Een link zou het handigst zijn...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners