Advertentie
financiën / Nieuws

Corruptie op alle markten Amsterdam

Corruptie en fraude komen op alle warenmarkten in Amsterdam voor. Diverse stadsdelen hebben de afgelopen jaren onderzoek verricht en de uitkomst is opzienbarend. Dat meldt Het Parool. Het ontbreekt aan interne controle, marktmeesters hebben te veel petten op en rouleren te weinig.

02 december 2010

Onderzoek
Tot die conclusie is het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam gekomen, aldus de krant. Dat gebeurde op basis van eigen onderzoek, dat werd uitgevoerd na de arrestatie van zeven marktmeesters van stadsdeel Centrum, begin dit jaar.

Geringe kennis
Het is vooral de vorming van stadsdelen geweest die het probleem in de hand heeft gewerkt: een te klein aantal marktmeesters, met te geringe kennis en te veel taken, zijn in staat gesteld hun eigen koninkrijkjes te vormen. Ze werden daarbij geholpen door ingewikkelde en nauwelijks te handhaven regels.

Uniforme regels
De gemeenteraad buigt zich volgende week over een voorstel aan die decentralisatie een einde te maken en de 34 Amsterdamse warenmarkten onder één centraal ambtelijk orgaan te plaatsen, met uniforme regels. Belangrijkste doel van het opnieuw instellen van centraal toezicht is de aanpak van fraude en andere 'integriteitsschendingen' in het verkeer tussen marktmeesters en kooplieden. Van de aangehouden en inmiddels ontslagen marktmeesters is vastgesteld dat ze tegen betaling gunsten verleenden, wegkeken bij overtredingen en aanzienlijke bedragen in eigen zak hebben gestoken.

Maanden
Het justitiële onderzoek in deze zaak is inmiddels afgerond, advocaten hebben de dossiers gekregen, maar een proces kan nog maanden op zich laten wachten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tiny / administratief medewerker
Er zijn 34 warenmarkten, wat is er met de andere marktmeesters gebeurd, als dit juist is kunnen de andere marktmeesters ook ontslagen worden. Waarom worden er geen namen van genoemd van de betreffende markten waar dit geconstateerd is. Moeten soms de goede onder de kwade lijden.
Advertentie