of 64204 LinkedIn

Coronasteun verschilt sterk tussen gemeenten

© Shutterstock
© Shutterstock
2 reacties

Van maximaal 2000 euro per maand in Amstelveen tot slechts 150 euro in Nissewaard: het bedrag dat mensen bij wijze van coronasteun kunnen aanvragen om hun vaste woonkosten te betalen verschilt sterk per gemeente. Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van een onderzoek naar de zogeheten Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Vaste woonkosten
Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de TONK-regeling, die in het leven is geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen.

Tegemoetkoming
Twee op de drie gemeenten maken op hun website de hoogte van hun financiële tegemoetkoming bekend. Daarvan hanteren Aalsmeer en Amstelveen de hoogste maximumtarieven: 12.000 per half jaar, ofwel 2000 euro per maand.

Ruimhartig
Het Limburgse Heerlen is qua beleid het meest ruimhartig en hanteert helemaal geen maximumtarief. Heel anders is dat in gemeenten als Nissewaard, Laren of Eemnes die slechts 900 euro per zes maanden aanbieden. Op een twintigtal gemeentesites is informatie over de TONK-regeling niet makkelijk vindbaar. Dat is onder meer het geval in Schiedam, Roosendaal en Dordrecht.

Politieke samenstelling colleges
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de gemeenten met minder financiële draagkracht voorzichtig waren bij het vaststellen van het beleid. Toen halverwege maart bleek dat de overheid het eerder toegezegde bedrag van 130 miljoen euro zou verdubbelen, werd door sommige gemeenten het maximale bedrag enigszins naar boven bijgesteld. Volgens hoogleraar ruimtelijke econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen kan het beleid omtrent de TONK-regeling ook afhangen van de politieke samenstelling van de colleges van burgemeester en wethouders.

Extra duwtje
Begin april bleek dat de TONK-regeling veel minder werd aangevraagd dan werd verwacht. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zegt dat ‘de bekendheid van de TONK nog wel om een extra duwtje vraagt’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wietske op
Volslagen idioot dat er verschillen per gemeente zijn. Dit geldt trouwens ook voor veel andere gemeenlijke regelingen zoals WMO.
Door Spijker (n.v.t.) op
Aan dergelijk grote verschillen behoort door de desbetreffende ministeries subiet een einde te worden gemaakt. Het is onredelijk en bevordert niet wenselijke mobiliteit uit sociale overwegingen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners