of 65101 LinkedIn

Commissaris Borghouts blijft aan

Harry Borghouts blijft aan als commissaris van de koningin van de provincie Noord-Holland. Hij zei dat woensdag tijdens een persconferentie. Even daarvoor was bekend geworden dat alle zeven gedeputeerden aftreden in verband met de verdwenen miljoenen euro's op IJslandse banken.
3 reacties
Harry Borghouts blijft aan als commissaris van de koningin van de provincie Noord-Holland. Hij zei dat woensdag tijdens een persconferentie. Even daarvoor was bekend geworden dat alle zeven gedeputeerden aftreden in verband met de verdwenen miljoenen euro's op IJslandse banken.

Andere positie
Borghouts zei niet te hebben overwogen om af te treden, omdat zijn positie als benoemde bestuurder een andere is dan die van de gekozen gedeputeerden. VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Financiën zei dat de gedeputeerden niet zijn opgestapt omdat een individuele gedeputeerde fouten zou hebben gemaakt, maar als 'signaal naar de samenleving'. 'Er zijn toch erge dingen gebeurd.'

 

Geld terug
Noord-Holland heeft ruim 78 miljoen euro spaargeld uitgezet bij het IJslandse Landsbanki dat door de financiële crisis dreigde om te vallen. Volgens Hooijmaijers is er nog altijd een goede kans dat een deel van de miljoenen terugkomt.

 

Debat
Een onderzoekscommissie uit Provinciale Staten bracht eerder deze maand een kritisch rapport uit over de gang van zaken. Daarin werd onder meer vastgesteld dat de provincie haar eigen regels heeft overtreden. De Noord-Hollandse Staten debatteren komende maandag over het rapport. CDA-gedeputeerde Jaap Bond zei woensdag dat hij liever tot na het debat had gewacht met opstappen.

 

Lopende zaken
GS in Noord-Holland wordt gevormd door een coalitie van VVD (2), PvdA (2), CDA (2) en GroenLinks (1). Commissaris Borghouts zei dat de zeven gedeputeerden als demissionaire bestuurders ten minste een maand de lopende zaken zullen afhandelen.

 

De zeven afgetreden gedeputeerden zijn:

 

Ton Hooijmaijers (VVD, Ruimtelijke Ordening en Financiën)
Jaap Bond (CDA, Economische Zaken
Cornelis Mooij (VVD, Verkeer)
Rinske Kruisinga (CDA, Water)
Bart Heller (GroenLinks, Milieu)
Peter Visser (PvdA, Landelijk Gebied)
Sascha Baggerman (PvdA, Welzijn, Zorg en Cultuur)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. de Vries (ambtenaar) op
Deze arrogante man met regenteske trekjes denkt al jaren onaantastbaar te zijn en hoopt nog jaren na zijn 65e door te werken. Het is te hopen dat de Staten hem wegsturen, want hij was wel degelijk verantwoordelijk voor dit debacle. En dat is ook nog tijdelijk bestuurder van het ABP. Ben benieuwd wanneer zijn blunders daar aan het licht komen.
Door R. Windt (machteloze burger) op
Hoogtijd dus voor een gekozen Commissaris van de Koningin, die heengezonden kan worden als vertrouwen in hem door College wordt opgezegd. Zelfde regelingen daarna als werknemers.
Deze mijnheer heeft een groot imagoprobleem en schaadt aanzien Openbaar Bestuur.
Door Lois op
De arrogantie van de macht was een erg abstract begrip, vooral geschikt om ongenuanceerde angst aan te jagen.
De arrogantie van de macht heeft nu een gezicht gekregen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners