of 59794 LinkedIn

'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
41 reacties
De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M op
Als een werkgever een pesioenfonds in eigebeheer wil houden moet hij aan heel veel voorwaarden voldoen om te garanderen dat de ingelegde gelden bij pensioen ook beschikbaar zijn.
Waar zijn onze garanties ?
Door wieweet op
Het mooiste is nog dat ze de ambtenaren na het vullen van de pot nu een aantal jaar op de nullijn willen gaan zetten. 2 x gestraft, en waarvoor? En de overige Nederlanders maar zeggen dat de ambtenaren niet moeten zeuren want die hebben het zo goed. Denk dat er niet veel mensen uit het bedrijfsleven willen ruilen met de doorsnee ambtenaar.
Door Joop (coordinator) op
Het wordt hoog tijd dat er een keer iemand met gezond verstand opstaat die dit soort praktijken aanpakt. Maar ja, ambtenaren horen nu eenmaal tot de impopulaire beroepsgroepen en zullen dan ook op weinig sympathie mogen rekenen.
Door Ursus op
Niet nieuw. Ik herinner me nog zeer goed de uitspraken van ministers die dreigden de "overwinsten" van het ABP te zullen afromen. Die zijn daarna "vrijwillig" ingeleverd. Wel goed dat nu iemand die er met authoriteit over kan spreken eens de mond open doet. Zeker in deze tijd waarin opnieuw de ambtenaar een groot deel van de bezuinigingen mag gaan betalen. We hebben al jarenlang meebetaald aan bezuinigingen op de overheid waardoor als het ware twee belasting systemen bestaan. Een voor ambtenaren en een voor andere Nederlandeers. Wat mij betreft is dit erger dan de Dexia-affaire.
Door bram op
En wie heeft dat dan allemaal bedacht en uitgewerkt? Dat waren toch zeker ook ambtenaren, collega's dus? Of zijn die intussen samen met hun politieke bazen overgegaan naar het bankwezen? Ouwe jongens onder elkaar & Eens een dief, altijd ....
Ik ben wel benieuwd of Financien nu ook een reddingsoperatie start en 25 miljard terugstort. Dat zou pas politiek correct zijn.
Door Pienjo (wmo-consulent) op
Het is werkelijk bij de konijnen af. Wij (de ambtenaren) betalen keurig onze premies en de grote bazen gaan weer gewoon hun eigen gang, doen van alles wat niet mag, mogen alles en niemand komt daar tegenop. Het wordt tijd voor kamervragen hierover.
Door Bert (bel.medw.) op
Ik draag al 43 jaar premie af aan het ABP. Mede dankzij het "stelen" van de overheid en het slordige beheer van onze gelden door het ABP mogen we weer extra premie betalen. Mag in 2012 met deeltijdpens. gaan. Ben benieuwd of dat wel mogelijk is. Ik vrees dat het werken wordt tot het gaatje.
Door jan jans (coordinator) op
Het zal wel hetzelfde gaan als bij het kwartje van Kok. Oh dat was in dezelfde periode.
Door Willem (AS) op
Volgens mij niets nieuws. Dit wisten we toch al lang? Het ergste is dat de premie opnieuw wordt verhoogd. Het geld dat jij inlegt wordt er door een ander doodleuk uitgehaald en anders wordt het wel verkeerd belegd. Maar niks aan de hand, dan verhogen we de premie toch? Zo gaat het maar door. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag, over een jaar of 13, heb ik 49 jaar gewerkt en moet ik blij zijn als er nog een kruimel over is.
Door annelie op
Dus wie is de dupe? Juist, de ambtenaren, mogen we nog een keer dokken. De werkenden kunnen het allemaal weer ophoesten en dan maar afwachten wat er over is, als wij aan ons pensioen toe zijn.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners